Jsou různé medy, některé jsou světlé a jiné velmi tmavé, proč tomu tak je? Je třeba lesní med kvalitnější než luční? Jak se tyto medy mezi sebou liší a jaký med tedy doporučujete spotřebitelům koupit?
Kvalita medu s jeho barvou nijak přímo nesouvisí. Barva je určena botanickým původem a jsou medy téměř vodojasné (patří k nim výborný med akátový) i téměř neprůhledné, tmavohnědé (také výborné medy medovicové). Volba je hodně závislá na individuální chuti. Já osobně preferuji medy zlaté, smíšené, protože mají vyváženou bohatou chuť. Také ovšem vysoko cením bílý krémový med řepkový, který díky své konzistenci neteče při jídle po prstech.
Na co by si měl dát spotřebitel pozor, aby zakoupil opravdu kvalitní med? A jaké údaje by měly být uvedeny na obale výrobku? Může med obsahovat éčka? A jedná se ještě o přírodní výrobek, nebo jen potravinu plnou cukrů?
Opravdu kvalitní med bez jakýchkoli přísad si dělají včely pro sebe. Pak už se může jen zkazit. Čím kratší a známější je cesta z úlu do vaší kuchyně, tím lépe. Med kupovaný ze dvora nemusí obsahovat žádnou etiketu. Med na trhu nebo v obchodě musí být označen podle současné legislativy takto: Název med musí výt doplněn druhem medu, což je buď med nektarový (lze použít i pojem květový), nebo med medovicový. Dále je třeba, aby bylo uvedeno, odkud med pochází (přímo jméno včelaře, nebo země původu). Hmotnost a datum doporučené spotřeby je samozřejmost, která má být na každém výrobku. Med je přírodní produkt. Nic se do medu nepřidává. Takzvaná éčka se udávají jen tam, kde výrobek obsahuje nějaké přísady. Pro zajímavost, med v sobě obsahuje několik set komponent a některé z nich také mají svoje číslo v seznamu tzv. éček, například čistý včelí vosk má číslo E 901, kyselina jablečná E 296.
Jak je to tedy s dovozovými medy, třeba z Číny, jsou kvalitní? A jsou české medy kvalitnější než ty zahraniční? Kdo provádí případně kontrolu kvality medu?
Medy z dovozu (nejde jen o Čínu, ale o řadu dalších zemí) podléhají, jako všechny potraviny, vstupní kontrole při překročení hranic EU. Další kontroly se pak provádějí ještě namátkou v obchodní síti. Kontroly provádějí zejména inspektoři Státní veterinární správy (SVS) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Jak už jsem napsal, nejkvalitnější medy jsou ty, na kterých je přímo adresa včelaře, který se jistě nepodepíše pod znehodnocený nebo falšovaný med. Medy, které mají na etiketě odkaz na normu kvality "Český med" kvalitnější často budou, protože tato zmíněná norma má přísnější kriteria, než běžná norma evropská převzatá do naší vyhlášky.
Doporučujete spotřebitelům kupovat med na trzích? Někdy vídáme stát prodejce i u silnic, kde nabízejí svůj domácí med? Je takový med kvalitní?
Na trzích i u silnic mohou stát jak producenti tak i překupníci. Mnoho včelařů si pro stánkový prodej nechává v laboratořích vystavit certifikát o rozboru medu a mají ho sebou. Někteří mají i diplomy o zisku medailí ze soutěží kvality. Tím se mohou zákazníci také orientovat. Zároveň doporučuji, nechat se včelařem pozvat do jeho hospodářství. Ten kdo se nemusí stydět za nepořádek, rád se zákazníkům pochlubí, jak to u jeho včeliček chodí. Návštěva hodně napoví. Pak už se z takového včelaře může stát dlouholetý "rodinný dodavatel medu" a můžete jeho med, bude-li vám chutnat, doporučit i známým.
Jaká je trvanlivost medu, jak jej máme skladovat a co dělat, když nám med zcukernatí?
Med v chladnu (pod 18 °C) vydrží několik let bez snížení svých účinků. Pokud med zkrystalizuje (lidově se říkává, že zcukernatí), jde o přirozený jev. Med se ztekucuje opatrným zahřátím v teplé vodě nebo na radiátoru ústředního topení přikrytý huňatým svetrem. Teplota by neměla při ztekucování překročit asi 60 °C. Poznáme ji i bez měření tak, že nás nesmí pálit ruka.
Může se med zkazit? Poznáme to nějak?
Med se může zkazit pokud obsahuje více vody. To by mohlo nastat u nezralého medu, tedy medu, který včelař sebere včelám moc brzy, ještě nehotový. Med také vodu nasává z vlhkého vzduchu v okolí. Není-li nádoba s medem těsně uzavřená, med zřidne a může zkvasit. Pak se v něm tvoří bubliny, med teče kolem sklenice a po polici. Nakvašený med se ještě dá využít do perníků nebo na výrobu medoviny či medového piva.
Děkuji Vám za rozhovor.
Zdroj: SOS
ZUZI
ChytráŽena.cz