Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor! Na klíšťata můžete narazit v Česku i v zahraničí

23. 06. 2024 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Doba tuzemských i zahraničních dovolených a s ní také zvýšená šance nákazy klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou. Česko je rájem klíšťat, ale narazit na ně můžete třeba i v Rakousku, Německu, Polsku, Slovensku i v Chorvatsku, Slovinsku a dalších částech Evropy.

Do těchto míst míří Češi zpravidla za turistikou, kempováním, cyklistikou a dalšími aktivitami v přírodě. Stejně jako v případě Česka jde o endemické oblasti, proto je třeba být obezřetní před klíšťaty i zde.

Klíšťata jsou i vyšších nadmořských oblastech
Na klíšťata bylo dříve obvykle možné narazit vesměs do nadmořské výšky 700–900 m n. m. Jak se ale ukazuje, daří se jim i v daleko vyšších oblastech. Dostávají se sem kvůli přenosu ptáky, vysokou zvěří, liškami a také psy.

Polovina lidí klíště nezaznamená
Nejznámější nemoci, které přenášejí, jsou klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Onemocnění ale nepřenáší jen dospělé formy klíšťat, ale i jejich rané formy. Nejnebezpečnější je stadium nymfy, která se přisaje a sama odpadne, aniž by vůbec byla odhalena. Je světlá až průhledná a dosahuje velikosti cca 1,5 mm. Ačkoliv je přisátá kratší dobu než dospělé klíště, přenáší obě nemoci.

V zahraničí nechcete řešit klíšťovu encefalitidu


pozor na klíšťata
Klíšťová encefalitida má inkubační dobu 7 až 14 dní. U delších pobytů v zahraničí se tedy můžete nevědomky nakazit, a ještě během dovolené stihnout první fázi onemocnění, která vypadá jako chřipka. Řešit zdravotní potíže v zahraničí může být někdy problematické a finančně nákladné. I přes veškerou snahu by se ale virus zastavit nepodařilo. Žádná specifická léčba proti klíšťové encefalitidě neexistuje. Terapie se zaměřuje výhradně na tlumení projevů nemoci. Těmi bývají obrovská bolest hlavy, závratě, světloplachost, únava, horečka, slabost nebo otoky mozku. Dle množství virové nálože, kterou klíště vpustí do člověka, a celé řady dalších faktorů, mohou projevy skončit za týden, nebo vás dostat do nemocnice i na invalidní vozík.

Očkovat se můžete kdykoliv během roku


„Proti nákaze klíšťovou encefalitidou je účinné jedině očkování. Je to nejspolehlivější metoda, jak se vyhnout riziku prodělání nemoci a trvalým následkům včetně ochrnutí,“ říká lékařka MUDr. Dita Smíšková z Kliniky infekčních nemocí, Nemocnice Na Bulovce. Přestože proočkovanost české populace meziročně stoupla na 40 %, patří Česko stále mezi nejméně proočkovanou populaci v endemických zemích Evropy. U lidí mezi 35 a 65 lety se v tuzemsku proočkovanost pohybuje dokonce jen mezi 35 % a 38 %. Bohužel právě lidé v tomto věku se nejčastěji aktivně pohybují v přírodě a jsou tak v největším riziku, že se setkají s infikovaným klíštětem. Očkování proti klíšťové encefalitidě je možné kdykoli v průběhu roku, základní očkovací schéma má tři dávky a ochranu lze očekávat již 14 dní po druhé dávce. V sezoně můžete využít tzv. zkráceného schématu, kdy druhou dávku dostanete už dva až tři týdny po první. Komplikací, že se v průběhu očkovacího procesu nakazíte klíšťovou encefalitidou, se bát nemusíte. Stát se to může, ale průběh onemocnění se tím nezhorší. Pro lidi nad 50 let je vakcína hrazená ze zdravotního pojištění, ostatním pojišťovny přispívají.

Boreliózu můžete odhalit i za půl roku. I tak je léčitelná antibiotiky


Lymská borelióza má inkubační dobu 1 měsíc, a i tady lze zaznamenat příznaky podobné chřipce, tedy bolest hlavy, svalů a kloubů. Onemocnění způsobují bakterie, proto se dá při včasném zjištění relativně spolehlivě léčit antibiotiky. To ale často není snadné kvůli nespecifickým počátečním projevům a bez nálezu typické červené skvrny s bledým středem. Na dovolených je ale třeba počítat i s tímto onemocněním a před klíšťaty se chránit. Zejména se doporučuje nosit světlé oblečení, na němž jsou klíšťata lépe vidět. Miniaturní nymfy jsou přehlédnutelné i zde, ale je šance zachytit alespoň dospělá klíšťata. Důležité je i opakované používání repelentů a pravidelné a důkladné prohlídky celého těla. „Klíště si vybírá spíše takové místo, které je méně nápadné, exponované a je alespoň trochu schované – kryté. Proto se jen výjimečně „zakousne“ na špičce nosu nebo uprostřed dlaně. Nejvíce přisátých klíšťat obecně nacházíme na trupu a dále pak na dolních končetinách,“ uzavírá doc. RNDr. Jan Votýpka, Ph.D. z Katedry parazitologie Přírodovědecké fakulty UK.

pozor na klíšťata






































Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !