Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na nezdravá jídla během letních večírků

28. 06. 2024 | Nemoci
Blíží se léto, což znamená plavky, dovolené, společenské akce a grilování. Návštěva mnoha takových večírků také znamená, že si častěji dopřáváme i nezdravé jídlo a pití. Někdy je výsledkem jen pár kilo navíc, ale tento typ stravy se může podepsat i na našem zdraví. Zejména pro játra může představovat zdravotní riziko. Jak jej snížit a čemu se raději vyvarovat?

Stravovací návyky se v posledním desetiletí vyvíjejí směrem ke sladším a tučnějším potravinám. Letní měsíce pak představují období, kdy se častěji setkáváme a dopřáváme si právě tento typ pokrmů. Vysoký kalorický příjem však obecně zvyšuje riziko vzniku obezity, diabetu 2. typu, metabolického syndromu a také ztukovatění jater. Problémem bývá již samotné složení grilovacího jídelníčku, kterému často dominují kupované omáčky, marinády, pečivo a tučné maso. 

„Zejména nadměrná konzumace červeného masa je spojována nejen se zvýšeným rizikemrakoviny tlustého střeva a konečníku, ale také vyšším rizikem pro vznik rakoviny jater a chronických jaterních onemocnění, jako je například nealkoholová tuková choroba jater,“ upozorňuje praktický lékař MUDr. Michal Lazák. Zdravotní riziko představuje i samotná příprava grilovaných pokrmů. Problematické je zejména spalování tuku z masa na otevřeném ohni, při němž vznikají potenciálně škodlivé chemické látky.

Rizikové jsou i alkoholické a nealko nápoje, které ke grilovaným pokrmům popíjíme ve větším množství. Konzumace alkoholu je pro lidský organismus obecně škodlivá. Alkohol zvyšuje riziko až 200 různých typů onemocnění a je také nejčastější příčinou onemocnění jater. První stadium poškození – tzv. steatóza neboli ztukovatění jater se přitom může rozvinout již po několika dnech intenzivního popíjení. „Alkohol je navíc vysoce kalorický a svádí nejen k dalšímu pití, ale i k přejídání. Ani oblíbené nealkoholické nápoje plné sacharidů však na játra nemají příznivý vliv. Jejich nadměrná konzumace vede k obezitě, hromadění podkožního tuku, zvyšuje tvorbu viscerálního tuku a ukládání tuku v játrech,“ dodává MUDr. Lazák.

Čemu se na večírcích raději vyhnout?


Játra filtrují všechny látky, které přijímáme, a pokud je „krmíme“ nezdravými potravinami plnými špatných tuků, alkoholem nebo sycenými nápoji s rafinovanými cukry, může být zátěž pro tento důležitý orgán někdy příliš velká. Jak tedy chránit své zdraví a játra během letní sezóny?
Při ztukovatění jater se obecně doporučuje tzv. středomořská dieta, jejíž základem je dostatek čerstvé zeleniny, vlákniny, kvalitních tuků, libového masa a ryb. Tento typ stravy také obsahuje minimální podíl průmyslově zpracovaných látek. Místo omáček a umělých dochucovadel se tak používá čerstvé koření a bylinky. V praxi to tedy může například znamenat, že místo grilované krkovice naložené v oleji a doplněné kupovaným dresinkem a bílým pečivem zvolíme raději rybu nebo drůbeží maso marinované v citronové šťávě a bylinkách a doplněné čerstvým zeleninovým salátem.

Co se týče alkoholu, ideální je se mu zcela vyhnout nebo alespoň dodržovat doporučené množství. Za bezpečné se považuje 30 g čistého alkoholu denně, což jsou např. 2 malá piva, 2 dcl vína nebo 2 malé skleničky lihovin, přičemž toto množství je nižší u žen než u mužů.
Při poškození jater je vhodné užívat esenciální fosfolipidy, což jsou látky přírodního původu, které dokáží pronikat přímo do buněčných membrán jaterních buněk, kde je pomáhají obnovit a regenerovat, takže dochází ke zlepšení jaterních funkcí. Obsahují je například tobolky Essentiale® 300 mg, které lze zakoupit v lékárnách jako volně prodejný lék.

Zdroj: Essentiale



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !