Maso zastává zásadní roli v naší stravě a představuje pro nás jeden z významných zdrojů bílkovin, které plní v našem organismu řadu důležitých funkcí. Mezi ně patří funkce stavební, transportní, regulační či obranyschopná a zároveň proteiny dodávají našemu organismu využitelnou energii na stejné úrovni jako čerpáme ze sacharidů. Při jejich nedostatku bude tělo strádat, hrozí neschopnost regenerace, pomalé hojení i zhoršená obranyschopnost organismu.
Patříte-li mezi vegetariány nebo pouze hledáte možnosti, jak konzumaci masa ve svém jídelníčku omezit, překvapí vás, že i nově chléb může být zajímavým zdrojem právě bílkovin. Častým motivem pro vynechávání masa v jídelníčku je ekologické smýšlení lidí. Ať již patříte do jedné či druhé skupiny a vaše důvody jsou ekologické či chcete svůj jídelníček pouze odlehčit, je nezbytné přistupovat ke stravě zodpovědně a hledat za maso adekvátní náhradu.
Všechny evidentní přínosy procesu klíčení vedly k tomu, že se v Semixu pustili společně s Ostravskou univerzitou do výzkumu nutričních kvalit klíčených luštěnin a pseudoobilovin. Tento výzkum přinesl nové možnosti a poznatky, které vyústili do nové unikátní receptury na obilno-luštěninový chléb. Inovativní proteinový chléb jako jediný na trhu neobsahuje přidaný lepek, ale pouze přirozený lepek, jež je součástí použitých obilovin. V klasických proteinových chlebech totiž vždy přidaný lepek najdete. „Nová receptura chlebu Čtyřklíček obsahuje 25 % luštěnin, který jsou hodnotným zdrojem bílkovin pro náš organismus. Již samotný název napovídá, že receptura chlebu obsahuje čtyři druhý klíčených luštěnin. Jsou jimi klíčená čočka, fazole, cizrna a mungo. Uvádíme tedy další produkt, kterým podporujeme nejen zdravou výživu, ale i světově významný trend snižování spotřeby masa,“ dodává Kamil Lisal.
Pokud jste zmíněnému trendu také podlehli a jdete cestou snižování konzumace masa, najdete dnes na trhu mnoho produktů, které nejsou chutí ani kvalitou nijak ošizeny. Zaujmout vás může například Veganský burger od Semixu s klíčenou fazolí mungo, který je připraven raz dva. Směs na přípravu burgerů se pyšní zajímavým složením, ve kterém najdete hrachový a rýžový protein, restovanou cibulku či sušenou zeleninu, a překvapí vás jeho chuť i rychlá příprava. Tělu pokrmem dodáte cenné bílkoviny i žádoucí vlákninu.