Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přehřátí psa jako letní strašák: Jak se mu vyhnout?

27. 06. 2024 | Zvířátka
-Komerční sdělení-

Léto znamená také parné dny, které mohou být pro čtyřnohého parťáka pořádnou výzvou. Přehřátí organismu je u psů poměrně častým jevem, který však může mít fatální následky.
Jak přehřátí předcházet?

Psi se ochlazují především zrychleným dýcháním s otevřenou tlamou a vyplazeným jazykem. Na rozdíl od lidí se totiž takřka nepotí. Mají sice potní žlázy na tlapkách, ty ale nejsou schopny regulovat teplotu tak efektivně.

Jaké jsou příznaky přehřátí u psa


Mezi příznaky přehřátí patří:
    • hyperventilace a ztížené dýchání, zrychlený srdeční tep
    • suchý horký čenich, suché sliznice
    • zvýšená teplota těla (i přes 40 °C)
    • průjem a zvracení
    • dezorientace, malátnost až kolaps

Přehřátí psa jako letní strašák: Jak se mu vyhnout?Pokud u svého psa zpozorujete varovné signály, je nutné okamžitě jednat. Přerušte aktivitu a přesuňte psa do stínu. Nabízejte mu po douškách vodu a zvolna ho ochlazujte prouděním vzduchu a vlažnou vodou (tlapky, třísla) – pozor, voda nesmí být ledová. Špatným nápadem je také nechat psa vletět například do rybníka, šokem by se uzavřely kapiláry a vnitřní teplota by se ještě zvýšila.

Po stabilizaci pro jistotu navštivte veterináře. V závažných případech vyhledejte veterinární pomoc okamžitě, přehřátí ohrožuje psa na životě.




Základní pravidla pohodového léta se psem


1. Pro psy jsou náročné zejména skokové změny, takže když se nárazově oteplí (klidně i z 10 na 20 stupňů), vyhýbejte se náročným aktivitám. Aklimatizace psa na nové teploty obvykle trvá 10 až 20 dní.

2. Nenechávejte psa na přímém slunci. Vždy zajistěte, aby měl možnost schovat se do stínu. Dopřejte mu také dostatek čerstvé vody.

3. V autě nenechávejte psa vůbec. Ani na 3 minuty, nikdy nevíte, kde se zdržíte a mohlo by být pozdě. I dospělý člověk by do 15 minut v zavřeném autě v létě zkolaboval. Natož pes, jehož chladicí mechanismy nejsou tak efektivní.

4. Pobyt u rybníka nemusí být dostatečnou prevencí přehřátí. Pes se může přehřát i ve vodě – například aportováním míčků nebo delším plaváním.

5. Venčení a náročnější aktivity plánujte na ráno nebo večer, tedy chladnější části dne.

6. Na výlety se psem preferujte les, který funguje jako přirozená klimatizace, nebo stezky podél vody.

7. U některých, zejména brachycefalických, plemen, buďte ještě opatrnější. Kvůli kratšímu čumáčku není ochlazování tak efektivní. Stejně tak buďte opatrní u štěňat, starších psů, psů s nadváhou a nemocných psů.


Chladící podložky, vesty a bazény pro psy


Jak psovi pomoci snášet léto o chlup lépe?

    • V bytě oceníte chladící podložky pro psy. Pes si na ně lehne a hned mu bude příjemněji. Podložky nejčastěji fungují na bázi chladícího gelu nebo je třeba je namáčet.
    • Pokud máte zahradu, chlupáč bude nadšený z bazénu pro psy. Možná mu ho budete i závidět.
    • Alternativou na procházky je také chladící vesta pro psa. Psovi ji však dávejte s rozumem, nemá totiž volbu vestu sundat.

Není však třeba panikařit. S trochou plánování a přizpůsobení aktivit aktuálnímu počasí můžete svému psovi zajistit bezpečné a pohodové léto bez rizika přehřátí.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !