-Komerční sdělení-
Zhoubná onemocnění – s výjimkou geneticky podmíněných forem rakoviny – jsou civilizační choroby. S rozvojem společnosti, technologií a znečištění stoupá i jejich výskyt. Jsme v dlouhodobém stresu, fyzikálním, chemickém, nutričním i biologickém, kdy čelíme tzv. onkogenním virům, které mohou stát za vznikem rakoviny. To vše doprovází každodenní shon, práce pod tlakem a interpersonální konflikty. Tyto civilizační vlivy působí komplexně a mohou vést k fatálnímu zvratu normální buňky v buňku nádorovou. Důležitá je proto prevence.
Jaké jsou nejdůležitější principy prevence?
1) Dostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku. „Obsahují fytochemické látky ze skupiny polyfenolů a flavonoidů, které mají protinádorové účinky. Denní dávka by měla odpovídat poměru 2 : 1 ve prospěch zeleniny. Pro 70 kg člověka tedy alespoň 500 g zeleniny a 200 g ovoce za den. Významný je princip duhy, tj. zastoupení zeleniny všech druhů a barev, a to pokud možno z ekologických zdrojů,“ říká gastroenterolog a odborný konzultant společnosti LR Health & Beauty MUDr. Pavel Hanzelka.
2) Redukce tučných a sladkých nutričně chudých jídel. Obsahují minimum vitamínů a minerálů a fytochemické látky neobsahují vůbec. Přednost by měly mít rostlinné tuky z oliv či ořechů, eliminovat bychom měli rizikové formy úpravy (smažení a grilování). Významný protinádorový potenciál mají ořechy, rajčata, brokolice, hlávkové zelí, česnek, cibule, kurkuma, zelený čaj, červená řepa, ale i kvalitní kakao či hořká čokoláda.
3) Dostatek pohybu je velmi důležitý – námaha snižuje vnímání stresu, zlepšuje psychickou pohodu a díky tomu i funkci imunitního systému.
4) Podstatné je vyvarovat se kouření a nadměrné konzumaci alkoholu. Obojí jsou silně rizikové faktory vzniku nádorového bujení.