-Komerční sdělení-
Oves má několik nutričních výhod ve srovnání s ostatními obilninami, a proto odborníci považují ovesné vločky za jednu z nejhodnotnějších cereálií.
Proč tomu tak je?
Významné pozitivní zdravotní účinky ovsa zahrnují:- pozitivní vliv na hladinu cholesterolu
- snížení glykemického indexu po jídle. Glykemický index udává schopnost dané potraviny zvýšit hladinu krevního cukru po jídle. Mohutné zvýšení krevního cukru vede k vyplavení přebytku inzulínu, jež značnou část energie přetváří na nechtěné tukové zásoby zejména v rizikové oblasti pasu.
- Udržování stálé tělesné hmotnosti a zlepšování funkce trávicího traktu
Ovesná snídaně je asi nejrozšířenější a nejznámější způsob, jak ovesné vločky konzumovat. Emco Mysli na zdraví dává na výběr celou řadu příchutí, ale i různých typů snídaní – křupavé müsli, sypané müsli bez přidaného tuku a cukru, ovesné kaše. Na výběr mají i ti, kteří snídají například až cestou do práce – mohou si dopřát ovesné sušenky nebo ovesné tyčinky.
Jednoduchým způsobem, jak zařadit oves do svého jídelníčku, je nahrazovat bílou mouku ovesnými vločkami. Pokrmy jsou tak mnohem zdravější a způsob přípravy není potřeba zásadně měnit. Pokud je potřeba docílit jemnější konzistence, stačí ovesné vločky jednoduše rozmixovat. Můžete se inspirovat našimi jarními recepty a zařadit oves do svého jídelníčku. Vaše tělo se Vám určitě poděkuje.
Snídaně:
Banánové muffiny s ovesnými vločkami, kokosem a mandlemi
150 g hladké mouky, 100 g jemných ovesných vloček Emco, 100 g cukru krupice, 2 větší banány, 2 vejce, 70 g másla, 1 menší bílý jogurt, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 150 g sekaných mandlí, 100 g kokosu, mandlové lupínky.
Nejprve rozmačkáme banány s bílým jogurtem (můžeme rozmixovat). Vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a změklým máslem a vše smícháme s jogurtem a banánem. Přisypeme mouku smíchanou s rozmixovanými ovesnými vločkami a práškem do pečiva, mandle a kokos. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Plníme do košíčků nebo formy na muffiny. Muffiny posypeme mandlovými lupínky, které lehce vmáčkneme do těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
Oběd:
Špenátové palačinky
150 g jemných ovesných vloček Emco, 250 ml mléka,100 g čerstvého špenátu, 2 vejce, špetka soli.
Náplň: 250 g tvarohu, 100 g sýru Feta, sušená rajčata, slunečnicová semínka
Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme pár minut bobtnat. Přidáme sůl, vejce a špenát. Vše rozmixujeme na hladkou hmotu, dle potřeby přidáme mléko nebo vločky tak, aby vzniklo mírně husté těsto. Na středně rozpálenou pánev nalijeme přiměřené množství těsta, rozprostřeme po celé ploše pánve a smažíme po obou stranách. Palačinky potřeme směsí našlehaného tvarohu a sýru Feta, posypeme kousky sušených rajčat a slunečnicovými semínky. Zavineme, přepůlíme a podáváme.
Dezert:
Mrkvový dort
2 vejce, 200 g třtinového cukru, 1 lžička javorového sirupu, 200 ml řepkového oleje, 120 g polohrubé mouky, 40 g jemných ovesných vloček Emco (rozemletých),1 lžička jedlé sody, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžička mleté skořice, 230 g mrkve nahrubo nastrouhané, 70 g vlašských ořechů rozdrcených.
Na krém: 250 g sýru (Lučina, Philadelphia,..), šťáva z 1/2 citrónu, 1 lžička javorového sirupu, 250 g tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání.
Vejce, cukr a javorový sirup vyšleháme. Přidáme suché přísady a olej, nakonec mrkev a ořechy. Nalijeme do vymazané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy (menší průměr). Pečeme zhruba 1h na 175 °C. Všechny přísady na krém spojíme a vyšleháme. Dort necháme vychladnout, podélně rozpůlíme, natřeme 1/3 krému. Zbytkem krému natřeme celý dort. Necháme chladnout nejlépe do druhého dne, kdy se chutě pěkně rozleží.
Večeře:
Špenátová polévka
500 g čerstvého nebo mraženého špenátu, 500 ml plnotučného mléka, 4 lžíce jemných ovesných vloček Emco, 3 lžíce řepkového oleje, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, smetana, parmezán, sůl, pepř.
Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme česnek a ovesné vločky a restujeme dozlatova. Přidáme špenát, opět restujeme, zalijeme mlékem a 5 minut povaříme. Pak rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí a zjemníme smetanou. Podáváme s opečenými kostičkami bílého chleba a strouhaným parmezánem. Dle chuti opepříme.