1. Proč máme obecně málo vlákniny ve stravě? Může k tomu přispívat třeba snaha vyhýbat se pečivu, jako přirozenému zdroji vlákniny?
2. Proč je vláknina tak důležitá? K čemu může případně vést její nedostatek?
Vláknina v našem jídelníčku má velmi důležitou roli. Její dostatečná konzumace se doporučuje z důvodu prevence vzniku rakoviny tlustého střeva, kardiovaskulárních a trávicích onemocnění. Rozdělujeme ji na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustnou najdeme především v ovoci, zelenině, řasách. Nerozpustnou naopak v povrchových vrstvách zrn různých obilovin. Funkce těchto vláknin je rozdílná. Nerozpustná vláknina zvyšuje objem stolice a čistí stěny střev. Rozpustná vláknina slouží jako potrava pro střevní bakterie. Vláknina je zkrátka důležitá pro správnou funkci střev.
Při redukování tělesné hmotnosti spoustu lidí vyřazuje z jídelníčku jak pečivo, tak v mnoha případech jedí i málo ovoce a zeleniny. Přitom vláknina je dobrým parťákem na hubnutí, protože má sytící efekt. S nedostatkem vlákniny setkávají také lidé, kteří mají metabolický syndrom. To je kombinace onemocnění – vysoký krevní tlak, vysoká hladina LDL cholesterolu, nízká hladina HDL cholesterolu, zvýšená hladina cukru v krvi a obezita. U tohoto syndromu je příjem vlákniny také důležitý, protože rozpustná vláknina pozitivně ovlivňuje nejenom hladinu cukru v krvi, ale i hladinu cholesterolu.
3. Jaké přírodní a přirozené zdroje jsou na vlákninu bohaté?
Mezi významné zdroje rozpustné vlákniny patří především ovoce a zelenina. V ovoci je nejvíce zastoupen pektin. Ten je hojně zastoupen v jablkách, rybízu, angreštu, meruňkách a broskvích. Obecně platí, že čím zralejší ovoce je, tím obsahuje více rozpustné vlákniny. Rozpustnou vlákninu najdeme také v ovesných vločkách luštěninách i obilovinách. Obsahuje ji i rostlinná guma, tzv. guar. Na inulin je bohatá cibule nebo například banány. Nerozpustnou vlákninu ve formě celulózy, hemicelulózy a ligninu najdeme především v obilí, zelenině, bramborách, ale také ořeších a semenech.
4. Znamená to tedy, že mouka může tělu prospívat?
5. Jaký druh vlákniny se nachází v mouce a platí nějaká doporučení, kolik ho denně přijmout?
V mouce nacházíme především vlákninu nerozpustnou a minimální množství vlákniny rozpustné. Nejčastěji se doporučuje přijímat vlákninu nerozpustnou a rozpustnou v poměru 3:1. V potravinách, které vlákninu obsahují se vždy vyskytuje vláknina rozpustná i nerozpustná.
Zdroj, foto: Pernerka