S nedostatkem vlákniny souvisí i řada civilizačních chorob: Ať už mluvíme o rakovině zažívacího traktu, obezitě nebo o problémech s trávením, všechny tyto potíže souvisí s nesprávným stravováním. Rakovina tlustého střeva je nejčastějším typem rakoviny v České republice. Zároveň připomíná i dalšísmutné prvenství – v četnosti výskytu rakoviny tlustého střeva jsme těmi nejvíce nemocnými v celé Evropě. Svůj podíl na tom má i velice nízká konzumace vlákniny, přitom zvýšit její zastoupení v potravě není složité.
Jak vláknina funguje?
V první řadě musíme rozlišovat vlákninu rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina absorbuje vodu stejně jako nerozpustná, na rozdíl od ní se ale v těle rozkládá – to znamená, že ji tělo může vstřebat. Nerozpustná vláknina, která se nachází například v celozrnných obilovinách, semínkách, ořeších a zelené zelenině, naopak tělu žádnou energii nepřidává, ale přesto tělu zajišťuje hned několik zdravotních benefitů.Vláknina je schopná vázat na sebe nežádoucí látky, které ve střevech při trávení vznikají. Tím chrání sliznici před poškozením. Tato schopnost je velice důležitá a pro celou trávicí soustavu má protirakovinný účinek. Vláknina intenzivně váže i vodu a v nabobtnaném stavu pak podporuje správné vylučování. Důležitou vlastností je i to, že vláknina vytváří vhodné podmínky pro množení zdravé střevní mikroflóry, která ve střevě snižuje riziko vzniku rakoviny a také zlepšuje vstřebávání látek ze střev. Vláknina zároveň snižuje glykemický index potravin a zpomaluje vstřebávání cukrů – obě tyto vlastnosti jsou důležitými činiteli při prevenci diabetu.
Dalším benefitem jsou i vlastnosti, které pomáhají s redukcí váhy. Vlákninu totiž nejsme schopni trávit, tedy z ní ani získávat energii. Potraviny, které jí obsahují, vyvolají pocit nasycení, ale nezvyšují náš energetický příjem.
Jaké potraviny vlákninu obsahují?
Vláknina se přirozeně vyskytuje v celozrnných obilovinách, v luštěninách, zelenině a ovoci. Najdeme ji ale i v semínkách. Je proto důležité pravidelně zařazovat tyto potraviny do svého jídelníčku. Základem je nahrazení bílého pečiva pečivem celozrnným, ať už čerstvým nebo pufovaným. Kromě toho jsou na trhu i produkty, které pečivo plnohodnotně nahrazují a které obsahují zvýšený podíl vlákniny. Změna jídelníčku musí být komplexní a vždy vyvážená tak, aby přesně splňovala požadavky konkrétního člověka.Zdravější jídelníček s vyšším obsahem vlákniny není žádná věda
Docílit doporučeného denního množství, tedy 30 gramů vlákniny denně, není vůbec složité. Základem je, aby člověk jedl kvalitní čerstvé potraviny, žádné polotovary, a doplnil je čerstvou zeleninou a ovocem.Snídaně
Ideální je začít lehkou snídaní, která ale tělu dodá všechny potřebné živiny. Kelímek bílého jogurtu, doplněný o půl šálku ovesných vloček a čerstvou broskev tělu hned dodá 4,8 gramu vlákniny
Oběd
Salát z čočky, mrkve a koriandru, doplněný o čerstvou grilovanou rybu, například o filet lososa, pak zajistí příjem 8,9 gramů vlákniny. A pokud jsme zvyklí na pravidelnou sladkou tečku, ideální je v tomto případě sáhnout po sušeném ovoci – hrstička fíků nebo meruněk znamená dalších 2,5 gramů vlákniny.
Zdroj, foto: Racio