Opuncie je rostlina z čeledi kaktusovitých. Původně pochází z Ameriky, kde roste téměř po celém kontinentu. Po objevení Ameriky se opuncie rozšířila v Evropě, a to hlavně ve Středozemí. Latinský název rostliny je Opuntia ficus indica. Proto se její plody ve spoustě jazycích a někdy i u nás nazývají indické fíky.
Opuncie jako užitná rostlina
Opuncií je asi 300 druhů a mají někdy docela zajímavé použití. Mladé výhonky se používají nejen k množení, ale v některých zemích Střední a Jižní Ameriky i jako zelenina. Další zajímavostí je výroba mouky ze sušené mleté opuncie. Z této mouky se potom vyrábí tzv. nopálový chléb. V severní Africe z opuncií budují ploty a větrolamy. V JAR, severní Africe a východní Asii se na beztrnných druzích opuncie pase dobytek. Ze stonků rostliny lze vyrobit papír. V Evropě opuncii známe především jako okrasnou rostlinu.
Karmín
Víte odkud pochází karmínové přírodní barvivo? Opět z opuncie. Tedy konkrétně z hmyzu, samičky červce nopálového, která na rostlině parazituje. Hmyz se z rostlin obírá, usuší a následně vaří, varem se uvolní červené barvivo. To se používá především v kosmetice a potravinářském průmyslu. Karmín má označení E120, barví se s ním například jahodové a malinové jogurty, cukrovinky a bonbony s ovocnou příchutí nebo i alkoholické nápoje typu Campari. Víte, že není moc vhodný pro děti, protože způsobuje hyperaktivitu? Máte-li doma malého neposedu, zkuste vysadit z jídelníčku potraviny dobarvované karmínem.
Plody opuncie
V Evropě se opuncie pěstují pro dekorativní účely a pro její plody. Plod opuncie je velmi sladký, vyrábí se z něj různé marmelády, džusy, alkoholické i nealko nápoje, čaje. Také tekuté sladidlo. Nejčastěji se ale plod konzumuje syrový. Určitě jste už na dovolené ve Středozemí podlehli pokušení plod opuncie ochutnat. No jo, nějak ho z rostliny sklidit ještě jde, ale jak se dostat do plodu plného nepříjemných jehliček? Málokdo nevzdá úsilí a dostane se až na jedlou část plodu, většinou milá opuncie letí do koše a vzpomínkou na ni jsou bodlinky, které v kůži vydrží i několik týdnů. Prozradím vám tajemství. Abyste si na opuncii pochutnali, musí být zralá. První zralé plody se objevují začátkem srpna a sklizeň pokračuje do září až října. Plod přineste domů nejlépe v novinách, tak zabráníte popíchání a vysypání jehliček do oblečení nebo tašky, dostat je z nich není jednoduché. A teď to hlavní! Ovoce nechte ponořené ve vodě minimálně 24 hodin, bodlinky změknou a vypadají, ovoce pak snadno oloupete a vychutnáte si ho bez popíchání.
ChytráŽena.cz