Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 30.01. 2025
Dnes má svátek Robin
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prozradíme vám tajemství o bodlinkách Opuncie

21. 08. 2012 | Zahrádka

Opuncie je rostlina z čeledi kaktusovitých. Původně pochází z Ameriky, kde roste téměř po celém kontinentu. Po objevení Ameriky se opuncie rozšířila v Evropě, a to hlavně ve Středozemí. Latinský název rostliny je Opuntia ficus indica. Proto se její plody ve spoustě jazycích a někdy i u nás nazývají indické fíky.

Opuncie jako užitná rostlina

Opuncií je asi 300 druhů a mají někdy docela zajímavé použití. Mladé výhonky se používají nejen k množení, ale v některých zemích Střední a Jižní Ameriky i jako zelenina. Další zajímavostí je výroba mouky ze sušené mleté opuncie. Z této mouky se potom vyrábí tzv. nopálový chléb. V severní Africe z opuncií budují ploty a větrolamy. V JAR, severní Africe a východní Asii se na beztrnných druzích opuncie pase dobytek. Ze stonků rostliny lze vyrobit papír. V Evropě opuncii známe především jako okrasnou rostlinu.

OpuncieKarmín

Víte odkud pochází karmínové přírodní barvivo? Opět z opuncie. Tedy konkrétně z hmyzu, samičky červce nopálového, která na rostlině parazituje. Hmyz se z rostlin obírá, usuší a následně vaří, varem se uvolní červené barvivo. To se používá především v kosmetice a potravinářském průmyslu. Karmín má označení E120, barví se s ním například jahodové a malinové jogurty, cukrovinky a bonbony s ovocnou příchutí nebo i alkoholické nápoje typu Campari. Víte, že není moc vhodný pro děti, protože způsobuje hyperaktivitu? Máte-li doma malého neposedu, zkuste vysadit z jídelníčku potraviny dobarvované karmínem.

Plody opuncie

V Evropě se opuncie pěstují pro dekorativní účely a pro její plody. Plod opuncie je velmi sladký, vyrábí se z něj různé marmelády, džusy, alkoholické i nealko nápoje, čaje. Také tekuté sladidlo. Nejčastěji se ale plod konzumuje syrový. Určitě jste už na dovolené ve Středozemí podlehli pokušení plod opuncie ochutnat. No jo, nějak ho z rostliny sklidit ještě jde, ale jak se dostat do plodu plného nepříjemných jehliček? Málokdo nevzdá úsilí a dostane se až na jedlou část plodu, většinou milá opuncie letí do koše a vzpomínkou na ni jsou bodlinky, které v kůži vydrží i několik týdnů. Prozradím vám tajemství. Abyste si na opuncii pochutnali, musí být zralá. První zralé plody se objevují začátkem srpna a sklizeň pokračuje do září až října. Plod přineste domů nejlépe v novinách, tak zabráníte popíchání a vysypání jehliček do oblečení nebo tašky, dostat je z nich není jednoduché. A teď to hlavní! Ovoce nechte ponořené ve vodě minimálně 24 hodin, bodlinky změknou a vypadají, ovoce pak snadno oloupete a vychutnáte si ho bez popíchání.

Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Prozradíme vám tajemství o bodlinkách Opuncie:

Prozradíme vám tajemství o bodlinkách Opuncie
Prozradíme vám tajemství o bodlinkách Opuncie
Prozradíme vám tajemství o bodlinkách Opuncie
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrý nápad,,,nevedela som ako na ňu, tak som sa jej zbavila
Obrázek uživatelky
profil
Ještě jednou děkujiSmajlík...už si příště pochutnám...Smajlík
o mouce a dalším využití jsem taky ještě neslyšela...moc zajímavý článeček..
Obrázek uživatelky
profil
likér,prý je i léčivý, ale hlavně výborné chutiSmajlíkSmajlík Ochutnala jsem jich několik na Maltě, ale nakonec jsem si dovezla z ostrova Gozo, kde mně nejvíc zachutnalSmajlík, nebyl přeslazený, a když se přilije trošíčku do kvalitního bílého vína, nebo do šampusu tak je taky vynikající,ještě mám opunciovou marmeládu a je skvělá,SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkto je výborná rada - v minulosti jsem si s bodlinkama užila.....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles