Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První pomoc při spálení kůže po opalování

26. 07. 2024 | Péče o tělo

Jak rychle poznat, že jsme to přehnali s opalováním?


První zámkou je časné ZAČERVENÁNÍ kůže


V ideálním případě by začervenání nemělo být patrné před ukončením opalování. Pokud se zarudlou kůží odcházíte ze sluníčka, je téměř jisté, že stupeň zarudnutí se bude dále zvyšovat a vy jste se spálili. Naopak je běžné, že mírné a poměrně rychle odeznívající zarudnutí kůže nastupuje zpravidla do 2 až 5 hodin po slunění a většinou neznačí žádný problém.

Spálení zpočátku nebolí

Pokud to „přeženete“ na slunci, je bolest až pozdním znakem spálení. Jestliže ji cítíte již v průběhu opalování, je třeba okamžitě ukončit pobyt na slunci. Zpravidla se v těchto případech následně rozvíjí puchýře.

Hlavní příznaky spálení po opalování

  • Postupně se rozvíjející zarudnutí kůže do tónů sytě červené barvy.
  • Zvýšení citlivosti kůže.
  • Pálení až přechod k bolesti.
  • Známky závažnějšího spálení: celkový otok v místech opalování nebo / a tvorba puchýřů, zimnice a horečka.

první pomoc při spálení kůže

Opalování vždy znamená také vyvolání zánětu kůže
Nejviditelnější známkou probíhající zánětové reakce v kůži při opalování je začervenání různého stupně. Pokud to s opalováním nepřeháníme, dochází rychle k úpravě stavu a k přechodu k melaninovému hnědnutí pokožky. To působí jako přirozený UV filtr.
 
Spálení při opalování je lidovým označením solární dermatitidy
Začervenání dosud neopálené kůže po opalování je normální. Pokud to však přeženeme, rozvine se významnější zánětová reakce na nadměrné slunění – solární dermatitida. Zarudnutí je intenzivní a přítomny jsou také další známky zánětu, jako je zvýšení teploty v místě slunění, bolest na dotyk, někdy i tvorba puchýřů. Solární dermatitida je funkční poruchou kůže, která již vyžaduje režimová a léčebná opatření.

První pomoc při spálení kůže po opalování


  • Přesuňte se ihned mimo dosah přímého slunce. Vhodná je budova s teplotou okolo 24 °C. Doplňte tekutiny – ideálně 1 l neslazené slabě mineralizovaná chladné (ne ledové) vody.
  • Dle stavu (puchýře, silná bolest, horečka, příznaky úžehu) vyhledejte lékařskou pomoc. U dětí zvažte lékařskou pomoc i u spálení větších plochy bez těchto příznaků.
  • Postižená místa je vhodné ihned začít chladit. Ideální je sprcha chladnější vodou. Pokud nejsou přítomné puchýře, může být voda studená. Mýdlo není doporučené.
  • Aplikujte chladivé gely nebo gelo-krémy –  Vysoký obsah vody sám o sobě vyvolává pocit chladu, který je spojen s omezením vnímání bolesti. Přípravky aplikujeme dle potřeby i několikrát denně. U léčivých přípravků vždy striktně dodržte doporučené dávkování.
  • Udržuje spálená místa mírně vlhká –  Můžete se i opakovaně sprchovat.
  • Ošetření gely nebo gelo-krémy doplňte o aplikaci hydratačních mlék – To je zvláště vhodné na noc.
  • Akutní projevy zpravidla odezní do 48 hodin.
  • Spálená místa můžete vystavit slunci až po úplném zhojení a zhnědnutí. Používejte ochranný faktor SPF 50+.


Zdroj, foto: SynCare



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !