Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 27.11. 2024
Dnes má svátek Xenie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pštrosi a pštrosí maso

13. 06. 2010 | Zvířátka

Ještě před sto lety se pštrosi lovili jen pro nádherné peří. Teprve později se začala využívat také jejich kůže a vejce. V současné době se chovají především pro křehké maso, které chuťově připomíná telecí, je však o poznání zdravější. 

 

Pštrosi

Pštrosi jsou zvláštní svým vzhledem, dlouhým krkem a nohama a schopností dosáhnout při běhu rychlosti až 70 km/h. Pštrosi jsou největšími žijícími ptáky světa a jsou chováni po celém světě. Pštrosi obvykle váží 90 až 130 kg, i když byli zaznamenáni i samci o váze až 155 kg. Pera samců jsou černá s příměsí bílých per na křídlech a ocasu. Pštros je typicky společenský pták, žijící v kočujících skupinách o velikosti 5 - 50 jedinců. Ve skupinách vládne přísná hierarchie, dominantní samci a samice řídí přesuny skupiny, prachové koupele, tok atd. Na cestách za potravou a vodou jsou pštrosi za den schopni urazit 10-40 km. Putování přerušují pouze v místech s dostatkem potravy. 

 

Potrava pštrosů

Pštros patří mezi typické všežravce. V jeho jídelníčku lze najít traviny, zrní, listy, květy, ovoce, hmyz (zvláště sarančata), hlodavce, ptačí mláďata i ještěrky. 

 

Chov pštrosů

Pštrosi jsou podle chovatelů poměrně nenároční, snad jediný problém je s lidmi. Jsou známy případy, kdy se proti plánu chovat pštrosy postavila z neznalosti celá vesnice. Teprve když lidé zjistili, že pštrosi zdaleka nepáchnou jako například vepři nebo krávy a nejsou nebezpeční, mohli se po loukách začít prohánět. Agresivní jsou jenom výjimečně pouze samci, kteří se předtím nějak nepohodli anebo mají zájem o své družky. 

 

Maso pštrosů

Je použitelné k přípravě výborných pokrmů a jemných steaků. Pštrosí maso patří mezi masa špičkové třídy a ideálně vyhovuje přáním opravdových gurmánů. Maso nemá téměř žádný tuk (filet/steak do 0.2 %), má nepatrné hodnoty cholesterolu, vysoký obsah proteinu a je mimořádně jemné. Rovněž pštrosí vejce jsou velice vhodná pro konzumaci a jsou připravována stejně jako slepičí.

Odborníci tvrdí, že pštrosí maso je velice vhodné pro dietní stravování a předpovídají výrazný nárůst spotřeby tohoto masa v jídelníčku tohoto století.

 

Zpracování pštrosího masa

Převážnou část tvoří maso vhodné pro steaky, zbytek je vhodný na zpracování formou gulášů, klobás apod. Maso vhodné pro steaky nařežeme na plátky a mírně naklepeme. Jelikož se jedná o poměrně hutnou svalovinu, je vhodné maso po naklepání vždy naložit do koření. Doporučené koření: vždy je vhodné mírně načesnekovat, dalším základním kořením je drcený kmín, sojová omáčka, grilovací koření a další koření dle fantazie. Maso po naložení necháme odležet minimálně 20 minut, delší doba zkvalitní chuťové vlastnosti masa. Po odležení zpracováváme maso na prudko, je možné kombinovat s uzenou slaninou, na kolečka nakrájenou cibulí, sýrem, atd. Další možností je zpracování na řízky, svíčkovou a další podle fantazie. Při úpravě formou steaku podáváme jako přílohu zeleninu všeho druhu, vařené brambory a tatarskou omáčku. K řízkům podáváme bramborovou kaši, kompot, ke svíčkové samozřejmě běžné kynuté knedlíky. Maso, které je podobné kližce, zpracováváme obdobně jako hovězí guláš, popřípadě jej upravujeme se zeleninou.


Markéta Grolichová – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je pštrosí maso k dostání,protože kousek od nás je farma.Ale kupovat často to nejde,je to drahé.Občas koupím jenom na guláš,to je nejlevnější.
Obrázek uživatelky
profil
Když se pštrosí maso sežene, je neúnosně drahé.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles