Přínos ředkviček pro lidský organismus je značný. Obsahují nejen vitamín C, ale i vitamíny skupiny B a řadu minerálních prvků. „Ředkvičky napomáhají k trávení těžších jídel. Podporují totiž peristaltiku střev, čímž přispívají k lepšímu trávení a zabraňují nadýmání. Doporučují se také jako prevence žlučových a ledvinových kamenů,“ uvádí RNDr. Pavel Suchánek.
K dalším populárním druhům jarní zeleniny patří mrkev. Díky tomu, že je bohatá na vitamíny A, B, C a betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Pomáhá také předcházet zácpě, při kožních chorobách a zároveň chrání zrak. Při oslabení organismu působí jako výborná regenerační potravina.
Ženy si však rády pochutnají i na nových bramborách a kedlubně, které mají stejně jako další druhy zeleniny příznivé účinky na organismus. Vařené brambory se svými necelými 70 kcal na 100 g vyrovnají jiným dietním potravinám. A pokud se navíc vaří ve slupce, zachovávají si mnoho ze své výživové hodnoty. Kedlubna zase obsahuje vzácný vitamín K důležitý pro správnou srážlivost krve.
Vitamíny pro jarní detox organismu
Kromě vitamínů nezbytných pro ochranu organismu dodá zelenina tělu také potřebnou energii. „Jaro je ideální doba na vyplavení toxických a škodlivých látek, které se v těle postupně nahromadily za předcházející rok. Důležitou součástí jarního detoxu je přitom změna jídelníčku,“ říká RNDr. Pavel Suchánek. „Do něj by měla být zařazena právě zelenina. Tu je možné jíst syrovou i tepelně upravenou,“ dodává Pavel Suchánek.
Při přípravě zdravých jídel pro jarní detox mohou být lidé vynalézaví a dopřát si třeba zapékanou zeleninovou směs nebo vydatnou polévku. Z receptů stojí za zkoušku například ředkvičkový salát, na jehož přípravu je potřeba:
2 svazky ředkviček
2 ančovičky v oleji
hrst hladkolisté petrželky
hrst mátových lístků
1 lžíce kaparů
3 lžíce olivového oleje
1 lžička Dijonské hořčice
1 lžíce červeného vinného octa
mořská sůl
Ančovičky, petrželku, mátu, kapary, olivový olej, hořčici i ocet rozmixujte do zelené zálivky. Pokud je potřeba, přidejte olej. Ředkvičky omyjte, očistěte a nakrájejte na ultratenké plátky. Vyskládejte je na čtyři talíře, navrch rozdělte zálivku a posypte mořskou solí. Lehký ředkvičkový salát nejen skvěle chutná, ale také dodá tělu důležité látky potřebné
pro zdravé nastartování organismu s příchodem jara.
Zdroj, foto: Albert