Mladé výhonky řeřichy sklízíme vysoké do 10 cm, starší mají nahořklou chuť. Řeřicha chutná podobně jako bílá ředkev, má svěží a ostrou chuť. Používáme ji v syrovém stavu.
Pro zdraví i krásu
Řeřicha obsahuje všechny látky na udržení silné imunity a dobré kondice. Je velkou zásobárnou minerálů, draslíku, železa, hořčíku, vápníku, vitamínů C a Beta karotenu. Je ceněná jako bylinka, která čistí krev, prospívá ledvinám a močovým cestám. Léčí různé záněty. Příznivě působí na naše trávení. Povzbuzuje činnost zažívacích orgánů, proto se přidává do tučných a těžkých jídel, ulehčí trávení a zabrání případným pocitům těžkosti po jídle. Jejich léčivá síla se využívá při léčbě nachlazení a nemocí dýchacích cest. Je pravou bylinkou pro jarní očistné kúry.Pěstování řeřichy
Je to nenáročná bylinka, která roste velmi rychle, můžete si ji kdykoliv nasadit i doma. Semena mají velice dobrou klíčivost. Na pěstování vám postačí obyčejný talíř, nebo speciální nádoby na klíčení. Semínka dáváme na talířek se savým papírem, nebo vatou, kterou dostatečně navlhčíme a umístíme na okenní parapet s dostatkem světla. Na vatu nasypeme semínka řeřichy, která můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy, zahradnictvích nebo některých supermarketech. Semena klíčí během tří dnů a během týdne dorůstají do konzumní velikosti. Můžeme ji také pěstovat v lehčím substrátu, vhodném pro bylinky. Rostlinka vyžaduje dostatečnou a pravidelnou zálivku. Mladé zelené rostlinky odstříháváme nad kořínkem, opláchneme vodou a můžeme konzumovat.Použití v kuchyni
Řeřichu nejčastěji používáme v syrovém stavu, pro vysoký podíl vitamínu C. Je lahodným zpestřením jarního jídelníčku. Mladé a křehké rostlinky mají podobnou chuť jako ředkvičky. Mladé výhonky řeřichy můžeme pokládat na chleba s máslem. Dále dodají příjemnou kořeněnou chuť mnohým sýrovým, vaječným a tvarohovým pomazánkám. Používají se do jarních polévek, zeleninových salátů, bramborových a vaječných jídel. Čerstvá a také sušená semínka řeřichy nahrazují v kuchyni pikantní koření. Pro svůj vysoký podíl vitamínu C se řeřicha nehodí k vaření a také skladování. Její výhonky používáme jen čerstvé. Sušením i mražením ztrácí bylinka barvu a kořeněnou chuť.Řeřicha je pěknou ozdobou velikonočního stolu. Můžeme si ji naservírovat do různých mističek nebo košíčků jako osení, s různou velikonoční dekorací.
Marta
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz