Nejžhavější trend současného vinařství představuje růžové víno. Ve Francii dokonce poprvé v historii překonalo bílé víno a posunulo se s 22 procenty podílu na trhu na druhé místo za tradičně preferované červené. Proč jsou najednou růžová vína v kurzu? „Růžové víno v sobě spojuje aspekty mládí. Pije se mladé, je lehké, svěží, rozpustilé a romantické. Mají ho rády především ženy a mladí lidé. Patří k piknikům, ke grilování a zahradním slavnostem,“ vysvětluje ředitel Nového Vinařství Marek Špalek.
Přesně taková jsou i přívlastková růžová vína uváděná na trh pod originální značkou Moravská Růženka. „Růženka“ dokonce nedávno získala třetí místo v prestižním novinářském testu hodnotícím osmnáct českých a zahraničních růžových vín.
Vítězství si odnesl Cabernet Sauvignon nekorunovaného krále českých růžových vín Jiřího Horta, druhé místo obsadil Cabernet Sauvignon z Nového Vinařství a na třetím místě se umístila Moravská Růženka (odrůdově též Cabernet Sauvignon). Další víno z této řady (kabinetní Frankovka), získalo bronzovou medaili v uznávané soutěži vín Víno Revue Prague Trophy 2008. Tohoto testu se zúčastnilo celkem 67 vín z celého světa a pouze dvacet z nich dosáhlo na medaili. Vítězem celé soutěže se stal opět Jiří Hort, který získal titul šampióna a k tomu ještě tři další medaile.
Jiří Hort a Marek Špalek v Česku udávají trend růžových vín. Oba svorně tvrdí, že máme obrovskou šanci ukázat světu sílu svého regionu právě růžovými víny. Díky chladnějšímu klimatu dosahují tuzemská vína větší aromatické spektrum a vyšší svěžest. „Růžové víno musí být ovocné, svěží, postavené na šťavnaté kyselině s plnou dochutí . Jedině tak se může stát vítězem,“ vysvětluje klíč k úspěchu Jiří Hort a dodává: „I sebelepší rosé se však dá pokazit nesprávnou teplotou podávání. Nejvíce mu sluší teplota od 8 do 12 stupňů.“
Oba vinaři upozorňují, že sezóna růžových vín rozhodně nekončí s koncem léta. „Růžová vína je vhodné pít až do svátku svatého Martina, kdy se představují nová, mladá vína,“ vysvětluje Jiří Hort a dodává, že růžové víno se hodí k celé plejádě pokrmů, od grilovaných ryb, kuřecího masa až po saláty či těstoviny. Speciální „odrůdou“ růžového vína jsou takzvané „plážovky“. Jak je připravit? „Vezměte si svá oblíbená růžová vína k vodě, zahrabte je hluboko do písku a až se pěkně vychladí, servírujte je,“ doporučuje Jiří Hort. A připomíná, že růžové víno nevzniká smícháním bílého vína s červeným, jak si stále řada lidí myslí, ale jen krátkou macerací modrých hroznů.
Hitem letošní sezóny je rosé jako drink. Příprava je velmi jednoduchá. Čerstvé jahody se nakrájejí na drobné kousky, promíchají s drceným ledem a naplní do 2/3 skleničky. To se zalije růžovým vínem a ozdobí mátovým lístkem. A pohodový drink je připraven.
Růžová vína nejsou příliš drahá. Cena za kvalitní růžové víno se pohybuje v částkách od sto korun výše.
ZUZI
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz