Tuto rostlinku jsem si oblíbila proto, že jsem trpěla častými záněty dutiny ústní, a protože v lékárně za ni vždy každým rokem utratím celkem dost peněz, rozhlodla jsem se vypěstovat si ji na balkoně.
Patří do čeledi hluchavkovitých. Lidově se jí říká babské ucho (určitě si vzpomenete, když Saxana z pohádky „Dívka na koštěti“ sháněla odvar z babského ucha, aby mohla zůstat ve světě lidí).
Šalvěj je rostlinka keřovitého charakteru, dorůstající do výšky 30 až cca 60 cm. Pochází ze Středozemí. Její spodní části dřevnatí. Má podlouhlé listy, zelené s nádechem do šeda, měkce chlupaté, intenzivně vonící. Květy jsou fialové barvy. Kvete od června do července. Je to trvalka. Listy obsahují salvin, cirsimaritin, kyselinu rozmarýnovou a silice, které obsahují jedovatý thujon, proto se nedoporučuje užívat šalvěj dlouhodobě vnitřně. Není vhodná pro kojící a těhotné osoby, které trpí nízkým tlakem. Čerstvé, ale i sušené listy šalvěje můžeme použít v kuchyni do různých jídel jako koření - pod masa, do marinád, do nádivek, do pomazánek, do polévek apod. Listy sbíráme od května do července, a to tak, že seřízneme lodyhy kousek nad zdřevnatělou částí stonku. Sušíme je ve stínu na teplém místě. Usušené listy skladujeme v suchu a temnu v uzavřené nádobě či papírových sáčcích.
Využívá se hojně i v léčitelství a kosmetice. Někdo ji může pěstovat jen jako okrasnou rostlinu pro její nádherné květy fialové barvy.
Má ráda slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Množí se řízky, dělením trsů či ze semen. Já jsem si vypěstovala pár rostlinek ze semínek. Zasadila jsem je do plastového kyblíku od barvy. Na dno jsem dala kousky cihlového květináče, nalámané větvičky a potom hlínu (substrát na rostliny). Moje rostlinky už přezimovaly dvakrát.
Nyní Vám uvedu pár užitečných rad. Myslím si, že si každá z Vás určitě vybere, jak tuto rostlinku využít.
Šalvějový odvar
Hrst čerstvých šalvějových listů zalijeme 500 ml studené vody, přivedeme k varu a krátce povaříme. Odstavíme a ještě 10 minut vyluhujeme. Nakonec odvar scedíme a několikrát denně jím kloktáme. Odstraňuje zápach z úst , hubí plísně, působí protizánětlivě proti bolesti v krku.
Šalvějový nálev
Zalijeme 2 kávové lžičky šalvějových listů 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut stát, poté scedíme. Hrneček šalvěje můžeme i vypít. Zabraňuje pocení a je dobrá na nervy. Nedoporučuji však užívat dlouhodobě!
Grilovaná marináda se šalvějí
2 šalvějové lodyhy s listy nasekáme a smícháme s 1 stroužkem česneku, nastrouhanou kůrou a šťávou z jednoho citronu, 5 polévkovými lžicemi olivového oleje, solí a pepřem. Marinádou potřeme maso ke grilování (záleží na vás, jaké maso si zvolíte), na 2 hodiny dáme uležet do chladna. Před grilováním doporučuji nechat maso dobře okapat.
Tinktura
50g řezaného listí zalijeme ½ litrem 50ti procentního lihu. V dobře uzavřené láhvi necháme 10 dní za občasného protřepání. Poté scedíme a užíváme 30 kapek na lžíci 3x denně proti pocení.
Je možné si také naložit snítku šalvěje do olivového oleje nebo si vyrobit šalvějový prášek (sušené listy šalvěje rozdrtíme přes síto na mouku), který pak můžeme následně použít do různých pokrmů jako koření.
Na závěr bych chtěla říct, že kdo se trošku zajímá o bylinky a jejich účinek na naše zdraví, neměla by mu tato rostlinka na zahrádce a nebo na terase určitě chybět, neboť již naše babičky znaly účinky této rostliny.
Petttzelka – čtenářka
ChytráŽena.cz