V novém pořadu Šéf na grilu nás Zdeněk Pohlreich v klidu, pohodě a s humorem sobě vlastním provede všemi úskalími grilování.
V pořadu Šéf na grilu vysvětlí, co je při grilování důležité, nač si dát pozor a čeho se vyvarovat, naučí nás rozumět surovinám, pomůže zvládnout základní grilovací techniky a bude nás inspirovat přípravou vynikajících jídel. Svůj kuchařský fortel předvede s neuvěřitelnou lehkostí, poctivě a s nakažlivou radostí, grilování navíc okoření vtipem a spoustou osobitých hlášek.
Pořad Šéf na grilu ukazuje Zdeňka Pohlreicha v trochu jiné roli, než jak jej známe doposud. Mezi steaky, kotletami a hamburgery se na rozehřátém roštu obrazně ocitne i sám Zdeněk. Ze všech stran jej bude grilovat bystrá novinářka Halina Pawlowská. A té z pomyslného rozpáleného grilu Zdeněk jen tak lehce neunikne. Prostřednictvím rozhovorů s Halinou poznáme „Šéfa“ tak, jak jsme jej doposud neznali. Projdeme s ním důležité křižovatky jeho života, zavzpomínáme na dětství, učení i temno reálného socialismu a vypravíme se i do Austrálie.
V pořadu Šéf na grilu se dozvíme, co Zdeněk považuje za největší chyby i nejlepší rozhodnutí svého života, a vyslechneme si také Zdeňkovy nesmlouvavé názory na nešvary a nepravosti kolem nás.
Zdeněk Pohlreich v pořadu Šéf na grilu
Zdeněk Pohlreich grilování miluje, považuje je za fascinující způsob vaření, příjemný způsob trávení volného času i zábavnou společenskou událost. Příprava masa na ohni a grilování je v nás už od pravěku zapsána jako činnost veskrze pozitivní a příjemná. Proto se grilování těší po celém světě takové oblibě.Zdeněk s povděkem sleduje, jak se z grilování stává i česká tradice. Protože je skvělý kuchař, který má za sebou i zkušenosti z Austrálie, Mekky grilování, nemůže Zdeněk grilovací chyby a nešvary, na které opakovaně naráží na svých motocyklových toulkách po republice, nechat bez odezvy. S mírnou nadsázkou říká, že my tady v Čechách a na Moravě grilujeme rádi a hodně, máme skvělou atmosféru a pohodu, ale to jídlo občas stojí úplně za… starou bačkoru.
Říká: „...když přijedu někam na grilovačku, většinou je to dost podobný – křidýlka, kuřecí stehna a prsa, klobásy, nakonec možná krkovička, na všem nějaký kupovaný marinády, kvalitní maso aby člověk pohledal, ve výsledku jsou všichni přežraný klobás a na dobrý steak vůbec nedojde. Ale není nutné mít deset špatných chodů pro každého – dělejte jednou steaky, podruhé ryby, pak drůbež... raději méně, ale kvalitní dobroty.“
Proto se Zdeněk rozhodl s tím něco dělat. Připravil novou praktickou grilovací kuchařku i televizní grilovací lekce pořadu Šéf na grilu. Zde nás přesvědčí, že grilování, stejně jako každé jiné vaření, je o kvalitních surovinách, disciplíně, umu a několika důležitých zásadách, které se musejí dodržovat. A navíc, jak jednotlivé díly pořadu Šéf na grilu dokazují, to může být skvělá zábava.
Halina Pawlowská v pořadu Šéf na grilu
Je chytrá novinářka a zvídavá žena, která miluje jídlo. Ale jenom dobré jídlo jí nestačí, je zvědavá, zajímají ji lidé a jejich příběhy. A proto také zkoumá, zda by spolu s jídlem mohla, obrazně řečeno, milovat i kuchaře.Zdeňka si bere na pomyslný gril, protože ji zajímá, jaká duše se skrývá pod slupkou drsňáka, chce zjistit, jaký doopravdy Šéf je.
Zdeněk je sice velice populární osobnost, ale moc toho o něm nevíme. A tak při pomyslném Zdeňkově rožnění Halina zjišťuje, jak se staví k životu, co je pro něj důležité, čím prošel, jak se vypořádává nejenom s těžkými životními momenty, ale i s běžnými věcmi kolem sebe, které se mu nelíbí.
Pořad Šéf na grilu má šest ucelených dílů – Steaky, Burgery, Kotlety, Ryby, Drůbež a Speciality – každý z nich se věnuje určitému druhu surovin a skvělým možnostem vaření na grilu.
Zdeněk Pohlreich v každém z dílů Šéf na grilu postupně připraví nejméně tři inspirativní a vynikající recepty a poradí divákům, jak mají dané suroviny vybírat a zpracovávat. Seznámí diváka nejenom se základními pravidly grilování a přípravy jednotlivých druhů masa, ale prozradí mu i spoustu užitečných kuchařských fíglů a osvědčených rad. Navíc divák dostane i praktické informace a instruktáž o tom, co a jak má při nákupu jednotlivých surovin požadovat, co je kvalita, co šlendrián a co zbytečný luxus a jak se to dnes pozná.
Divák, na rozdíl od Šéfa, si od grilování a žáru žhavých uhlíků odpočine při rozhovorech Zdeňka a Haliny, ale Zdeňkovi bude někdy možná větší horko než od skutečného grilu.
Hned v prvním díle Šéf na grilu složíme grilovací maturitu, naučíme se správně grilovat steaky. Ale nejenom to, poznáme správně vyzrálé maso, které nás Zdeněk naučí propéct přesně tak, aby se námi připravený steak mohl pyšnit přívlastkem božský.
Ve druhém díle Šéf na grilu pochopíme, že je hamburger a Hamburger a že mleté maso má špatnou pověst opravdu neoprávněně. Navíc kromě hamburgerů budeme umět hosty překvapit i zaručeně domácí italskou klobáskou.