Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Kozoroh - roční horoskop na rok 2025Kozoroh - roční horoskop na rok 2025 Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 22.12. 2024
Dnes má svátek Šimon
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sestavte si Vaši slavnostní Štědrovečerní večeři

16. 12. 2006 | Svátky

Jak sestavování jídelních lístků, tak slavnostních štědrovečerních menu má svůj řád a pravidla. Jídla sestavujeme tak, aby se nic neopakovalo. Začínáme tíže stravitelnými pokrmy a končíme těmi nejlehčími. Střídáme v pořadí masa tmavá a světlá, zvěřinu a drůbež. Ke každému chodu podáváme jinou přílohu. Úpravy pokrmů se nemají opakovat. Bereme v úvahu i věk strávníků, sestavu hostů, jejich návyky a zvyklosti.


Jídla by měla následovat v tomto pořadí:

1. studený předkrm

2. polévka

3. ryba nebo teplý předkrm

4. hlavní masitý chod

5. pečeně, zvěřina, drůbež

6. zelenina nebo saláty

7. moučník

8. zmrzlina, dezert

9. čerstvé ovoce


Nápoje

Jako aperitiv můžeme podávat kořeněná vína, nesladká likérová vína, suché sekty, pálenky, žaludeční likéry, míchané nápoje, ovocné šťávy či džusy. Pivo se hodí ke všem pokrmům, při slavnostních příležitostech se podává ihned po polévce. Vína bílá podáváme většinou k bílým masům, drůbeži, červená vína k masu tmavému nebo tučnému a kořeněnému. Ke sladkým pokrmům podáváme ovocné šťávy, limonády, vína šumivá. Kávu podáváme většinou k moučníku.


1. Lehká štědrovečerní večeře

Aperitiv: Karlovarská becherovka

Polévka: Rybí polévka s nočky

Hlavní chod: Kapr vařený na modro s máslem, vařené brambory

Salát: Celerový salát s jablky


2. Rybí štědrovečerní večeře

Aperitiv: Cinzano bitter

Předkrm: Humrový koktejl

Polévka: Polévka prácheňských rybářů

Hlavní chod: Smažený kapr, opečené brambory

Dezert: Tvarohový puding s ovocem a oplatkou


3. Slavnostní štědrovečerní večeře

Aperitiv: Vermut bianco

Předkrm: Šunkový závitek s křenovou šlehačkou

Polévka: Slepičí polévka s játrovými knedlíčky

Hlavní chod: Pečená krůta s mandlovou nádivkou, vánoční bramborový salát

Dezert: Opilý banán v čokoládě se šlehačkou


4. Vegetariánské štědrovečerní večeře

Aperitiv: Finská vodka s citronem

Polévka: Zeleninový vývar s domácími nudlemi

Hlavní chod: Brokolice se sýrovou omáčkou, vařené brambory

Salát: Hlávkový salát se smetanou


Káva a vánoční cukroví se podávají po každé jednotlivé štědrovečerní večeři.


Navštivte také naši kategorii VAŘENÍ - kde najdete stovky báječných receptů na cukroví a Vánoční recepty.

Markéta Zemanová
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
štědrovečerní večeře u nás probíhá víc než hodinu a celý rok se na ni těším. To mi nevadí být od rána u plotny.
Obrázek uživatelky
profil
.....navrh je vyborny, ale jak by to ty nase zaludky,jatra, zpracovaly a proto radeji skromne i kdyz je to velky svatek nemusi se rodina precpat .Ovsem vytazek z toho menu -je skutecne prfektni!!!!
Obrázek uživatelky
profil
to vypadá pěkně ale si mi to doma neprojde
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles