Najděte chyby ve vašem stravování
Prvním krokem bude malá inventura. Zhodnocením svého současného jídelníčku získáte přehled o tom, co skutečně denně sníte. Pak už je náprava snadná, zaměříte se na chyby, které děláte. Možná jíte hodně sacharidů či málo bílkovin nebo nedostatečně pijete. Přesouváte největší porci jídla navečer či vynecháváte svačiny...
Pokud si budete zaznamenávat svůj jídelníček pravidelně, poznáte navíc, jak se průběžně jeho složení mění k lepšímu a nadbytečná kila půjdou dolů, ani nebudete vědět jak. Budete se cítit skvěle a mít oprávněně dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví a celkovou pohodu.
S pomocí programu E-master snadno zjistíte, zda postupujete správně nebo kde děláte chybu. Je to jednoduché, postačí si každý den zapisovat, co jste snědli a E-master vypočítá energetickou hodnotu stravy i obsah sacharidů, tuků a bílkovin. Energetické hodnoty potravin jsou opatřeny jednoduchým semaforovým systémem, tzv. TGE navigárorem.
T – Tuky
E – Energetická hodnota potravin
G – Glykemický index (GI)
Při hubnutí je důležité hlídat si celkový denní energetický příjem, který by se měl pohybovat okolo 5000 kJ. Vyvarujte se příliš tučných jídel a potravin s vysokým glykemickým indexem. Toto označení najdete vždy vlevo před názvem konkrétní potraviny. Semaforový systém vám umožní rychle se rozhodnout, zda je daná potravina vhodná ve všech parametrech nebo jen v některém z nich.
Jak sestavit redukční jídelníček
Při sestavování jídelníčku se snažte, aby vaše tělo dostávalo i při redukci váhy vše, co potřebuje. Jídelníček by měl být pestrý a měl by obsahovat všechny základní živiny: bílkoviny, sacharidy a tuky, dostatek vitamínů, minerálů a vlákniny. Je nutné si však hlídat celkový denní energetický příjem, a to okolo 5000 kJ. Bez lékařského dohledu by neměl klesnout pod 4000 kJ!
Hlavní zásady pro sestavení redukčního jídelníčku
Jezte pravidelně, jídlo si rozložte do 5 malých porcí v průběhu dne: snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře.
Nevynechávejte snídani.
Hlídejte si denní příjem okolo 5000 kJ.
Jídelníček by měl být pestrý.
Omezte spotřebu cukrů a tuků.
Jezte hodně nízkotučných mléčných výrobků, zeleniny a ovoce.
Z jídelníčku můžete zcela vyloučit uzeniny a tučná masa.
Dodržujte pitný režim.
Pozor na potraviny, které mají T-G-E navigátor označený červeně.
Začněte se více hýbat.
Správný redukční jídelníček by měl být pestrý.
Z jídelníčku vyřazujte pouze potraviny s vysokým obsahem energie, a to především bohaté na tuky a sacharidy. Naopak jídla si vybírejte pokud možno ze všech druhů potravin.
Zdroj: Poradna rozumného hubnutí
Mangovka
ChytráŽena.cz