Co byste měli vědět
V potravinách a nápojích se často používají názvy jako „přírodní“ nebo „bez přidaného cukru“, aby se odlišily potraviny a nápoje bez nebo s upraveným množstvím cukru. Tělo však při trávení, vstřebávání a spalovaní nedělá rozdíly. Neumí totiž rozlišit, co přesně je zdrojem glukózy nebo fruktózy, a proto je absorbuje bez ohledu na to, či pocházejí z medu, sirupu, kousku ovoce, cukrové třtiny, kostkového cukru, koláče nebo nealkoholických nápojů.Glukóza je hlavním zdrojem energie pro mozek, centrální nervový systém a červené krvinky. Denní potřeba glukózy pro lidské tělo je poměrně malá, asi okolo 150 g, ale protože náš organizmus touží po mnohem větším množství, nabízí se nízkokalorická sladidla, která mají také sladkou chuť a přitom minimální obsah energie.
Nízkokalorická sladidla
Sladidla představují ideální řešení v momentě, kdy máte chuť na sladké, ale zároveň si chcete hlídat přísun kalorií. Slouží jako plnohodnotná náhražka sladké chuti cukru a v žádném případě z nich nemusíte mít obavy. Samozřejmě je naivní si myslet, že když přejdete na stravu s nízkokalorickými sladidly, můžete jíst „sladkého“, co hrdlo ráčí. Strava musí být především vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by mělo být vždy pouze doplňkem v rozumné míře a v kombinaci s pohybem.Prof. MUDr. Milan Kvapil, přednosta interní kliniky v Motole říká: „Výzkum ukazuje, že naše preference sladkých chutí je vrozená a vyvinula se pravděpodobně proto, aby nás přitahovalo mateřské mléko a zdroje energie. Novorozenci již několik hodin po porodu vykazují silnou preferenci sladké chuti. Za účelem snížení tělesné hmotnosti nebo udržení zdravé tělesné hmotnosti musí lidé velmi pečlivě řídit svou preferenci sladké chuti a vyvažovat množství přijaté energie s množstvím energie vydané. Nahrazením cukru nízkokalorickými sladidly je možné snížit energetický obsah potravin a nápojů a snadno tak snížit množství kalorií při zachování chutnosti stravy.“
Pomáhají „light“ výrobky při udržování optimální váhy?
Samotná volba nápoje či potraviny s označením „light“ nemá jako taková zeštíhlující účinek, ale stává se součástí lepší kontroly nad energetickou rovnováhou. Četné studie prokázaly, že jedinci konzumující „light“ výrobky potvrzují příznivější výsledky při redukci váhy než jedinci konzumující potraviny a nápoje slazené cukrem. Nejčastější důvod, proč lidé používají nízkokalorická sladila, je ten, že se chtějí udržet v lepší zdravotní kondici. Sladidla jsou v průměru stokrát sladší než cukr. Mohou tak nahradit velké množství přijatého řepného cukru a tím snížit množství přijatých kalorií. Nízkokalorická sladidla rovněž neovlivňují hladinu glukózy v krvi a nezvyšují produkci inzulínu. Je proto možné je využít v době, kdy se snažíme vyhýbat potravinám s vyšším obsahem cukru, při cukrovce a jiných onemocnění.„Jak se dlouhodobě ukazuje, sladidla preferu¬jí lidé podle individuálně vnímané chuti. Aspartam je podle mého názoru jednou z velmi dobrých možností, jak nahradit tolik oblíbený sladký cukr a snížit tak příjem energie,“ říká prof. MUDr. Milan Kvapil, přednosta interní kliniky v Motole a dodává: „Pro pacienty s diabetem, pro ty, kteří chtějí zhubnout, nebo i pro ty, kteří nechtějí přibrat, a přece se nechtějí ochudit v životě o tolik příjemný pocit sladké chuti, je aspartam dobrá volba, která nemůže mít negativní vliv na jejich zdraví.“
Aspartam
Mezi nejznámější a nejlépe prozkoumaná nízkokalorická sladidla patří aspartam. Jeho sladivost je 180 až 200krát vyšší než sladivost sacharózy (stolního cukru).Sukralóza
Patří mezi nízkokalorická sladidla a je až 600 krát sladší než stolní cukr. Objevili ji v roce 1976 výzkumníci z Vysoké školy královny Elizabeth během svého výzkumného programu s výrobcem cukru Tate & Lyle, PLC. Sukralóza se používá jako přísada v širokém spektru potravin a nápojů. Patří mezi sladidla, které jsou bezpečné pro celou rodinu, včetně dětí, těhotných či kojících žen.Sacharin
Byl objevený před více než 100 lety a od té doby se používá jako nízkokalorické sladidlo. Nejvíce se toto sladidlo používalo v důsledku nedostatku cukru během druhé světové války v Europe. Je přibližně 300 krát sladší jako stolní (řepný nebo třtinový) cukr.Acesulfam K
Je až 200 krát sladší jako cukr (sacharóza). Má čistou, lehko rozpoznatelnou chuť, vynikající stabilitu při vysokých teplotách a dobrou rozpustnost.Stévie
Již jihoameričtí Indiáni znali vlastnosti této rostlinky. Stévie, celým jménem Stevia rebaudiana Bertoni pochází z tropických a subtropických oblastí Jižní Ameriky, z oblasti kolem řeky Paraná, která protéká Brazílií a Paraguají. Zdejší indiáni ji používali jako sladidlo, ale také jako léčivou bylinu, třeba na pálení žáhy, cukrovku, na dezinfekci úst a jako prevenci proti zubnímu kazu, stejně jako na řadu dalších zdravotních problémů. Z potravinářského hlediska jde o nekalorické sladidlo z přírodního zdroje, které má přibližně 200 až 300x vyšší sladivost než klasický řepný cukr.Zdroj: Live Positively