Vždycky existuje dostatek důvodů pro to, abychom si osladili život. Sladíme si ho s potěšením, ve chvilkách pohody nebo naopak v obdobích smutku a beznaděje. Zákusek k pěkně oslazené kávičce při posezení s kamarádkou, kousek čokolády v době „depky“ atd. - důvod už se prostě najde. Ani už si neuvědomujeme, kolikrát za den po cukru sáhneme. Stejně tak se ale najde spousta důvodů, proč po něm sahat méně, ne-li vůbec...
Je známo, že spotřeba cukru u nás za poslední roky nebývale vzrostla, spotřebováváme ho mnohem více, než doopravdy potřebujeme. Údajně ho zkonzumujeme za rok zhruba třináctkrát více, než naši předkové! A to už je myslím opravdu dostatečně vysoké číslo pro to, abychom svůj vztah k cukru přehodnotili. Bílý rafinovaný řepný cukr, který v našich jídelníčcích převládá, je totiž skutečně pro naše tělo bílým jedem.
Také skrytých cukrů si v různých potravinách a nápojích užijeme dost. Sladkosti na nás útočí ze všech stran: u pokladen supermarketů jsme nuceni odolávat lákavým pamlskům, na všemožných místech můžeme narazit na automaty plné různých pamlsků. Jako rodiče často selháváme u svých dětí a pomalu je navykáme na cukr (pravdou je, že někdy to ani netušíme). Čím je dítě menší, tím dříve u něj vznikne závislost na cukru a tím obtížněji se jí bude jako dospělý zbavovat. Nadměrná spotřeba cukru může přitom vést k poškozování tkání a orgánů a k mnoha závažným onemocněním.
Jaké jsou důvody pro omezení cukru?
•Způsobuje rychlé výkyvy hladiny cukru v organismu:
bílý cukr (sacharóza), ale třeba i fruktóza je zdrojem okamžité energie a velmi rychle zvyšuje hladinu krevního cukru. Protože si náš organismus hladinu cukru hlídá, po snězení něčeho sladkého vyplaví inzulin, který hladinu cukru prudce sníží. Pak pociťujeme opět chuť na sladké a pokud si v tu dobu vezmeme další sladkost, vše se opakuje. Časté a dlouhodobé výkyvy hladiny cukru pak vedou k vyčerpání zásob užitečných živin a mohou vést až ke vzniku cukrovky.
• Cukr se podílí na vzniku kvasinkových infekcí, které sužují zejména ženy:
spouštěčů těchto infekcí je několik, ale protože kvasinky se živí cukrem, strava bohatá na sladkosti jim jen nahrává.
• Konzumace většího množství cukru vede k překyselení organismu:
rafinovaný cukr je silně kyselinotvorný a tělo musí vynakládat velké úsilí na to, aby udrželo normální, tj. mírně zásadité prostředí. Bohužel nadbytek kyselin neutralizuje pomocí vápníku, který si bere z tkání. Kyselé prostředí je také velmi příznivé pro vznik různých zánětů.
• Cukr oslabuje imunitu:
blokuje činnost bílých krvinek, které pak nedokážou účinně likvidovat bakterie nebo viry.
• Zhoršuje paměť:
různými studiemi již bylo prokázáno, že vysoká konzumace cukru spotřebovává zásoby vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro správné fungování mozku, takže vysoká hladina cukru v krvi vede často k problémům s pamětí.
• Vyčerpává zásoby vitamíny a minerálů:
kromě vitamínů skupiny B vysoká konzumace cukru samozřejmě vyčerpává i zásoby ostatních vitamínů a minerálů - aby tělo mohlo zpracovávat cukr a zároveň udrželo potřebnou hladinu vitamínů a minerálních látek, musí sáhnout do vlastních zdrojů. Například vápník pak získává nejčastěji z kostí a ze zubů, což vede k odvápňování kostí a větší kazivosti zubů. Ke zpracování cukru potřebujeme i hořčík - to je možná i důvod, proč ho má dnes tolik lidí nedostatek (a také trpí na svalové křeče a vysoký tlak).
• Vysoká spotřeba cukru vede ke zvyšování váhy:
cukr má vysokou kalorickou (ovšem ne výživovou) hodnotu a jeho přebytky, které nespálíme pohybem, se přeměňují na tuky. Navíc cukr zatěžuje slinivku a ukládá se v orgánech (např. játrech), které pak oslabuje. Nehledě na to, že konzumace cukru je návyková...
• Další zdravotní problémy spojené s nadměrnou konzumací cukru:
mohou to být poruchy nervového systému (deprese, bolesti hlavy), bolesti břicha, u žen například nepravidelná menstruace nebo gynekologické záněty. Časté jsou také zažívací potíže (zácpa, nadýmaní a jiné). Dokonce se může podílet i na vzniku nádorů tlustého střeva.
Je jasné, že snížení spotřeby cukru ve stravě není jen otázka štíhlé linie, ale vašeho zdraví. Až půjdete příště nakupovat, možná si na to vzpomenete a na potravinách a nápojích si kromě údajů o množství tuku také všimnete, kolik obsahují cukru. A třeba si život osladíte ne méně, ale jinak.
ChytráŽena.cz