Snídaně před padesáti lety byly úplně jiné, než jak je známe dnes, jejich význam však není o nic menší. To, co naši předkové věděli už dávno, dnes zažívá renesanci. Po různých dietních omylech a výživových experimentech jsou snídaně opět v kurzu a nikdo nepochybuje o jejich významu. Víte co snídali naši předkové? Co myslíte, přežívají v našich domácnostech některé jejich snídaňové rituály a zvyky dodnes?
Mnohé z nás si těžko zvykaly na ranní jídlo a stále se najdou i dámy, které snídaně vnímají pouze jako povinnost. Pro naše prababičky a pradědečky však byly nejdůležitějším jídlem dne. Energeticky vydatné a syté snídaně lidé potřebovali zejména kvůli těžké fyzické práci z čistě praktického hlediska - dalším jídlem byla totiž zpravidla až večeře. Umíte si představit, že byste si na snídani odkrojily řádný "dřevorubecký" krajíc domácího chleba, natřely ho vrstvou másla, nebo sádla, posypaly cibulí a zajídaly slaninou? Naši předkové vůbec neřešili, kolik kalorií hned zrána přijali, pro ně bylo důležité pořádně se zasytit, aby měli dostatek energie pro fyzickou práci na statku.
Snídaňové obiloviny
Snídaně byly v minulosti hlavním jídlem dne, proto také musely být velmi syté. Naši předkové je připravovali zejména z jednoduchých a dostupných potravin. Většinu z nich si vypěstovali sami a pestrost snídaně byla závislá i na ročním období. Základ tvořily obiloviny ve formě kaše, která se jedla z jednoho hrnce. Na dochucení se výjimečně používalo máslo, med, ořechy, nebo mák. Na tu dobu si však lidé takové dobroty nedopřávali jen tak běžně, ale spíše ve svátek.Možná vás překvapí, že obilná kaše se dá připravovat i na slano - s osmaženou cibulkou, ovčím sýrem nebo škvarky. Tuto kombinaci si naši prapředkové oblíbili již v 18. století. Běžní lidé ale většinou jedli kaši samotnou - teplá kaše byla jednoduchá na přípravu, dostupná a zasytila. Moučné a ječné kaše se připravovaly z rozvařených brambor zahuštěných moukou, které se bohatě mastily domácím sádlem.
Pokud se nedojedlo, druhý den se tato dobrota zapekla do křupava. Kukuřičná kaše se vmíchala do mléka, nebo vody a také se podávala pomaštěná a posypaná škvarky s osmaženou cibulkou. Často se připravovala i zapečená na plechu a podávala se krájená jako pečivo. Dnes se tomu podobá třeba kukuřičná polenta. Obiloviny byly hlavní složkou snídaně a připravovaly se na mnoho způsobů. Kromě kaše se snídaly i těstoviny - nudle, noky a pečené nekynuté obilné placky. Dali byste si něco podobného i dnes?
Kromě kaše, těstovin a placek tvořily běžnou snídani i husté teplé polévky a to zejména v zimě. Teplá polévka totiž pěkně prohřála celé tělo a pořádně zasytila. Vařily se také jen z dostupných surovin jako jsou luštěniny, zelenina a na zahuštění se používaly všemožné obiloviny například kroupy, oves nebo pšenice. Často se do polévky přidávaly i domácí nudle. Sedláci se ještě každé ráno před snídaní napili domácí pálenky. Stejný snídaňový zvyk si určitě pamatujete i od našich babiček, které si ráno dají svůj doušek kvalitní domácí slivovice "na rozproudění krve". Mladší generace si naštěstí tento snídaňový rituál neosvojila :-).
Odlišné snídaně připravovaly hospodyně tehdy, když se připravovaly na sezónní práce. Žně, vinobraní, nebo sekání sena bylo celodenní prací a proto se podávaly dvojité snídaně, aby se práce nemusela přerušit. První snídaně byly suché - chléb s máslem, marmeládou, se sýrem, slaninou, nebo sádlem a jedly se časně zrána ještě doma. Druhé snídaně byly vařené, vydatnější a snídaly se přímo na poli, aby se práce nemusela zbytečně přerušovat.
Snídaňové rituály, které přetrvávají dodnes
V dnešní době víme, že snídaně mají být vyvážené a stejně tak víme, čemu bychom se měli v rámci jídelníčku vyhýbat. Výsledky průzkumu snídaňových rituálů potvrdily, že většina Češek dnes snídá především racionálně. Téměř polovina preferuje jogurt s cereáliemi, nebo s müsli, či oříšky. Velmi oblíbené je i pečivo se sýrem a klasické teplé snídaně. Z ovoce a zeleniny vyhrává spíše zelenina, na ranní ovoce jsme si ještě velmi nezvykly. Typickým snídaňovým nápojem je tradiční šálek kávy (57 %). V mnoha rodinách (30 %) prožívají některé tradiční rituály, které známe z minulosti - vejce, chléb s máslem a slaninou, nebo uzeninami, nebo oblíbený chléb ve vajíčku. Stále více vyhledáváme i obilné snídaňové kaše.Nevynechávejte snídani!
Snídat pravidelně a nevynechávat snídaně je nesmírně důležité. Správné startovací jídlo dne se projeví na našem zdraví a kondici. Potvrzuje to i nutriční specialistka Endokrinologického ústavu v Praze Karolína Hlavatá: „Snídaně slouží k doplnění energie po celonočním hladovění, takže ti, kteří nesnídají, jedou dopoledne na rezervy. Je prokázáno, že pravidelné stravování je spojeno s menším rizikem přejídání v průběhu dne a tedy i menší pravděpodobností vzniku nadváhy a obezity. Snídaně také zlepšují koncentraci a celkovou výkonnost.“Ať už se inspirujete snídaňovým menu v duchu tradic našich předků, nebo půjdete s dobou a upřednostníte vyvážené snídaně, důležité je, najít si ráno pár minut a pokaždé se najíst.
Zdroj: HnutiZaDobrouSnidani.cz