Příznivé účinky na naše zdraví
Špenátové listy obsahují velké množství hořčíku a manganu, které naše buňky potřebují. Hořčík navíc podporuje činnost svalů a srdce. Špenát tvoří 90 % voda, je velmi chudý na tuk a naopak poměrně bohatý na bílkoviny. Mangan je dobrý především na látkovou výměnu. Také vitamíny jsou ve špenátu bohatě zastoupeny, především vitamínem C, A, vitamíny skupiny B. Posiluje imunitní systém, zahání únavu. Pomáhá při zácpě a odvodňuje tělo. Působí dobře na pokožku, vlasy i nehty.Uplatnění v kuchyni
Špenát má široké uplatnění v kuchyni. Můžeme ho konzumovat v syrovém stavu, také různě tepelně upravený. Čerstvé špenátové listy můžeme použít na jarní vitamínový salát. Například v zahraničí je velice oblíbené podávat menší lístky čerstvého špenátu, které jsou potřené zálivkou, rozložené na míse a pokladené tenkými plátky šunky nebo jinou uzeninou. U nás přidáváme špenátové listy do salátů, obložených chlebů, jako přílohu k masu, nebo součást slaného těsta nebo jeho náplně. Když se špenát umí připravit, je opravdu lahůdkou. Dělají se také těstoviny smíchané se špenátem, oblíbené jsou také palačinky. Špenát je lépe připravovat v páře než vařit. Vařením se scvrkne až na desetinu objemu.Pěstování
Pěstování špenátu není nijak náročné. Výsev semen se provádí přímo na záhon do řádků nebo volně. Můžeme ho pěstovat také ve skleníku a pařeništi. Pěstuje se v mnoha odrůdách, které se od sebe liší velikostí a tvarem. U nás se nejvíce pěstuje špenát zelený nebo zahradnický. Obě odrůdy dobře snáší různé teploty. Můžeme je sázet brzy zjara nebo koncem léta. Špenátové listy se musí trhat ještě před rozkvětem.Dobře připravený špenát nejen výborně chutná, ale i léčí. Je považován za elixír zdraví.
Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz