Autor: Jozef Augustin
Nakladatelství: XYZ, s.r.o.
Rok vydání: 2009
Počet stran: 224 str.
Cena: 269 Kč
Vaříte rádi a ještě raději jíte? Jozef Augustín shromáždil informace o pochutinách, které se u nás používají nejčastěji. Jsou to například koření, houby, ocet, hořčice, sůl, ořechy, mák, med nebo čokoláda. se kterými se setkáváte dnes a denně a o kterých už možná ani nepřemýšlíte. Pochutiny svou chutí a vůní působí povzbudivě na nervovou soustavu.
V knize se například dozvíte, odkud pocházejí neznámější druhy koření (chilli, vanilka , šafrán, anýz apod.), jaké látky obsahují a čím nám prospívají, dále jak vhodně používat dresinky nebo v čem se liší jednotlivé druhy medu. Knihu plnou užitečných poznatků doprovázejí fotografie a ilustrace autorových synů a najdete zde také oblíbené recepty známých osobností, na kterých si můžete vyzkoušet své kulinářské umění. Dobrou chuť!
Ukázka z knihy Dobrou chuť - Tajemství chutí a vůní:
CO OZNAČUJÍ POJMY POŽIVATINA, POTRAVINA A POCHUTINAPojem poživatiny označuje potraviny, pochutiny a nápoje, kromě léků, které slouží přímo nebo nepřímo, v přirozeném stavu nebo po vhodné úpravě k výživě lidí. Podle této defi nice jsou potraviny látky určené k tomu, aby je lidé používali v nezměněném stavu k výživovým účelům. Potraviny jsou hlavní skupinou poživatin. Dodávají organizmu stavební (výživné) a ochranné látky stejně jako potřebnou energii. Pochutiny jsou potraviny, které obsahují látky působící na nervovou soustavu, sekretolytickou a duševní činnost. Přidávají se do jídel, aby svou výraznou chutí, typickou vůní a obsahem speciálních látek (alkaloidů) příznivě působily na chuťové orgány člověka, podporovaly stravitelnost jídla v zažívacím ústrojí a příznivě povzbuzovaly srdeční a nervovou činnost. Obsahují látky, které působí prostřednictvím smyslových orgánů, především chuti a čichu. Ovlivňují průběh trávicích pochodů, působí na vylučování trávicích šťáv apod. Patří sem také skupina poživatelných tekutin – nápoje (kapalné poživatiny obsahující více než 80 % vody). Člení se zpravidla na nealkoholické a alkoholické.
OŘECHOVÝ LIKÉR
Směs 250 g ještě zelených ořechů, 10 g celé skořice, 5 g hřebíčku a 2 g muškátového oříšku, 0,5 litru alkoholu (vodka) a 0,75 litru čisté pitné vody (nejlépe převařené a vychlazené) necháme stát 8 až 9 dní, až získá hnědé zbarvení. Potom směs přefiltrujeme (přes papírový filtr na přípravu kávy espresso) a smícháme s 1 kg sirupu připraveného z cukru a vody.
Tuto knihu Dobrou chuť - Tajemství chutí a vůní koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství XYZ.
PetraC
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz