Autorka: Miluše Koldová
Nakladatelství: Ikar
Formát: 145 x 205 mm
Datum vydání: říjen 2012
Vázaná vazba
Počet stran: 104 str.
Cena: 374 Kč
Zveme vás na krásné, líbezné, malované perníčky, patřičně navoněné kořením. Pustíme se společně do jejich výroby. Připravíme těsto a polevu ideální konzistence, nejprve si zkusíme zdobit sušenky, abychom hotové perníčky ve tvaru koleček, srdíček nebo vajíček ozdobili bezchybně.
Upečeme i 3D tvary, podstavce na svícny nebo hvězdy, přidáme do polev barvy. Vánoce i Velikonoce pak můžeme prožít v tradiční perníčkové atmosféře.
Ukázka z knihy
Kouzlo perníčků:
Bílá jak čerstvě padlý sníh a slaďoučká jak nejjemnější cukříček může být jenom cukrová poleva. Samozřejmě, že perníčky se mohou zdobit různě. Perník si dobře rozumí s kvalitní polevou čokoládovou, kterou může být potažený a může být ještě dekorován mandlemi nebo kokosem.
Avšak ta bílá sladká poleva, coby zdobící materiál, kterou můžeme malovat, na zvonečcích a srdíčkách vytvářet nejrůznější ornamenty, domečkům kreslit okýnka jak vyšitá a rybičkám krásné šupinky, na podkovách malovat pro štěstí čtyřlístky – taková poleva je přesně to, oč nám nyní běží.
Poleva, která se nerozpíjí a neroztéká a ve své rozpínavosti se necpe až do míst, kde ji za žádnou cenu mít nechceme, protože nám naši původně dobře myšlenou vidinu kvítečku naprosto znehodnotí.
Postup výroby cukrové polevy:
- Do misky s bílkem vhodíme dvě vrchovaté lžíce cukru.
- Mícháme malou vařečkou, hezky rychle jako o závod. Mícháme, mícháme. Ať je to hezky stejnorodé!
- Je to řídké a dělají se na tom bublinky.
- Vhodíme směle další lžíci.
- Pilně třeme. Rychle! Tak, aby se cukr beze zbytku rozpouštěl.
- Přihazujeme po jedné další lžíci, už ne tak vrchovaté, třeme a přihazujeme.
- Stíráme cukr ze stěn misky a pilně třeme.
- Vzniká jemná, stejnorodá směs.
- Je to čím dál tím hustší.
- Utřená hmota za vařečkou zůstává zformována do spirálek.
- Zpozorníme. Přihazujeme jen po půl lžících.
- Zvedneme-li vařečku nad misku a máme-li na ní nabráno, část hmoty spadne zpět do misky, část zůstane na vařečce v podobě krápníku.
- Krápník se vlivem gravitace víc a víc protahuje, až spadne také.
- Tvoří se další krápníky, ty také padají.
- Cukr přisypáváme opatrně po menších množstvích.
- Pilně třeme.
- Pozor! Až uzříme krápník dlouhý asi pět centimetrů, který po dobu deseti vteřin a více nespadne z vařečky do misky, ale drží jako přikovaný, ani nemění svůj tvar, pak máme polevu přesně takovou, jakou potřebujeme.
- Další cukr přidat nesmíme. Obvykle stejně žádný nezbude.
Kdyby malé množství zbylo, osladíme si kávičku.
Tuto knihu Kouzlo perníčků koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Bux.cz.
Vendi V.
ChytráŽena.cz