Ryby obsahují hodně bílkovin a hodnotných vitamínů (A, B a D), proto se považují za zdravé jídlo a jsou významnou součástí lidské stravy. Doporučuje se konzumovat ryby minimálně dvakrát do týdne.
Ryby pravidelně zařazuje do svého jídelníčku stále více lidí. Což je dobře, neboť pozitivní dopad jejich konzumace na zdraví je značný. Dokazuje to například nižší podíl tuku v rybí svalovině, což je ovšem jen jedno z mnoha pozitivních hledisek.
Strava z darů moře a prostředí oceánu
„Pokud si uvědomíme, že ryby jsou jedním z posledních hlavních volně žijících zdrojů obživy vhodné pro člověka, pochopíme, proč je důležitý dobrý management rybolovu ve světě – dlouhodobě zabezpečí stravu i pro budoucí generace. K této filozofii se hlásí i naše společnost,“ říká Ivan Oleár, obchodní ředitel společnosti Findus.V 70. a 80. letech minulého století stav některých oblíbených druhů ryb poklesl a rybářské společnosti se začaly vážně věnovat důsledkům a uplatňovat nová ochranná opatření.
Přes polovinu (52 procent) volně žijících mořských ryb jsou na hraně jejich využití a 25 procent již není možné obnovit.
Dnes platí, že hlavní nástroj ochrany spočívá v zodpovědném způsobu nakládání se zdroji a ve stimulaci rybářů lovit způsobem, který umožní přirozenou obnovu stavu ryb, například sníženým odchytem nedospělých ryb a vyhýbáním se určitým lokalitám. Zodpovědný rozvoj též umožňuje dochovat takové druhy jako losos, mořský okoun, garnát, či dokonce treska.
Spolupráce s rybárnami a odborníky na ochranu moří chápou společnosti nejen jako vysoké úsilí při zachování stavů ryb, ale i uplatňování všech aspektů vhodné environmentální praxe – prevenci znečišťování, redukci odpadu a aktivní pomoci při řízení přirozeného prostředí oceánu.
Počet ryb různých druhů je ještě stále dostatečný. Na Islandu díku dobrému hospodaření a změnám, které komunita rybářů zavedla před několika roky, každoročně narůstá počet tresek.
Rozdíly jsou velké
Pro trhy s mraženými rybami ve střední a východní Evropě jsou zatím charakteristické ryby nízké kvality. Existuje hodně dodavatelů, ale nikdo nevzal na sebe zodpovědnost za tuto kategorii a nenabízí kvalitní sortiment. Většina produktů v mrazicích boxech je v průsvitných sáčcích nebo v nepřitažlivých potištěných fóliích, které spotřebitele neinspirují.Nabídka pro spotřebitele se omezuje na velmi nízký počet druhů ryb, jako je aljašská treska nebo hejk. Většina ryb na trhu obsahuje znatelně více přidané vody než je ochranná vodní glazura do 5 %, která zabraňuje vysušovaní filet. Tato voda je součástí hmotnosti produktu; zákazník tedy platí nejen za rybí maso, ale i za přidanou vodu.
Zdroj: Findus
Jana Zedníčková
Chytrá Žena.cz