Ryba z chovu, nebo ulovená?
Většina milovníků ryb neváhá a kupuje výhradně čerstvě ulovené ryby. Kdo je ovšem nucen brát v úvahu obsah peněženky, vybírá raději mezi rybami z chovu. Je ale vůbec mezi těmito dvěma skupinami ryb nějaký rozdíl?Nutriční hodnoty, chuť i konzistence vždy záleží na chemickém složení ryby. To zase může být ovlivněno mnoha jinými parametry – v první řadě osobitou charakteristikou daného druhu, prostředím vývoje a výživou. V přírodě se ryby většinou živí jinými rybami a různými korýši a měkkýši. V chovu jim je místo toho podávána spíše krmná moučka a rybí nebo rostlinné oleje. Tyto rozdíly v jídelníčku potom mají vliv na složení rybího tuku a tím logicky i na chuť. Prvním důsledkem rozličné stravy totiž je, že množství tuku u ryb z chovu je vyšší než u ryb ulovených v přírodě.

Co ukáže laboratoř?
Samozřejmě že ten nejlepší ukazatel kvality ryby – obsah a typ tuku – lze zkoumat pouze laboratorně. Nicméně zmiňme alespoň pro zajímavost, že v rybách z chovu byla (kromě vyššího množství tuku) zjištěna také přítomnost kyseliny linolové /patří mezi esenciální mastné kyseliny Omega-6, jejichž nedostatek způsobuje vysoušení a vypadávání vlasů a špatné hojení ran./, která pochází právě z olejů dodaných člověkem při výkrmu. Italové provedli výzkum, v němž odhalili, že z jedenácti ryb prodávaných jako ulovené pouze tři splňovaly podmínky stanovené pro skutečné mořské ryby.Další indicií je procentuelní podíl tuku v rybě – u čerstvě ulovených ryb nepřesahuje 2-3 %, u uměle krmených to však může být nejen více, ale mnohdy dokonce příliš. V Itálii naměřili u některých exemplářů (prodávaných jako ulovené!) až 10 % tuku. Samozřejmě to neplatí plošně, a při průzkumu se našly i ryby s obsahem tuku 1,4%. Nicméně zcela paradoxně může někdy být dietnější steak z telecího či kuřecího masa.
Zdroj: SOS
ZUZI
ChytráŽena.cz