Jak potlačit oheň v hrudi
Pokud vás přechodně pálí žáha (odborně se tento stav nazývá pyróza, od řeckého pyros = oheň, a objevuje se obvykle za dolní třetinou hrudní kosti), lze docela dobře vypozorovat proč se tak děje, tedy co je spouštěcí příčinou tohoto stavu. Nejčastěji se jedná o alkohol, především bílé víno (kromě alkoholu tu hraje roli přítomnost organických kyselin), někdy se pyróza dostavuje po kávě nebo některých tučných pokrmech. Časté je pálení žáhy zejména po sladkých, pečených jídlech, která obsahují více tuku (buchty, koláče, cukroví, bábovka, koblihy aj.). Nevhodný je také nikotin, větší množství čokolády, citrusových plodů a ovocných šťáv.![Když nás zradí zažívání Když nás zradí zažívání](/obrazky/admin/clanek/otevrena-pusa-na-jidlo.jpg)
Říhání – pozor na šampaňské
Pokud vám ze žaludku nekontrolovatelně uniká vzduch, nebudete rozhodně ozdobou společnosti. Říhání se dostavuje zejména po požití objemného či těžkého jídla a také po vypití nápojů sycených kysličníkem uhličitým. Pozor tedy na „bublinky“ – pokud tímto problémem trpíte, neměli byste to přehánět ani s novoročními přípitky šampaňským. Podobná opatření platí i při problémech s nadýmáním. Měli byste si dávat pozor na jídla obsahující cibuli, luštěniny (hlavně fazole, čočka, hrách), čerstvě kynuté těsto, švestky, v některých případech i mléko a mléčné produkty nebo banány (nutno vypozorovat).Příznivě naopak působí rostlinné čaje obsahující například listy máty peprné, fenykl nebo kmín. Rovněž jsou dostupné preparáty, které se osvědčily při uvolňování plynů a nemají prakticky žádné nežádoucí účinky. Užívají se při jídle.
Chce se mi zvracet…
Pocit zvedání žaludku (tzv. nauzea) bývá nejčastěji vyvolán zkonzumováním nadměrného množství potravy nebo příliš kořeněných jídel, často v kombinaci s alkoholem. Právě při výběru nápojů bychom měli být zvlášť opatrní – vždy se vyplatí dát přednost kvalitnímu pití, i když je dražší. Nejen v průběhu jídla, ale po dobu celé návštěvy (nebo pobytu v restauraci) se snažte nápoje nemíchat nebo se přidržovat osvědčené kombinace (například pivo k jídlu, po večeři trochu vína). Velmi důležité je množství požitých alkoholických nápojů. Při překročení individuální míry (a ta není vždy stejná, zřetelně nižší je při únavě, po nemoci, nebo také jen po slabším jídle) se nejen objeví známky opilosti, ale také rychle stoupá riziko akutních žaludečních potíží.![Když nás zradí zažívání Když nás zradí zažívání](/obrazky/admin/clanek/sklenicky-na-stopce-cervene-piti.jpg)
Jak přežít silvestr
Poslední den v roce uberte nekvalitní alkohol a přidejte příjemné přátele a dobrou zábavu. Když už se uchýlíte k „tradici“, pamatujte na to, že nevhodně působí kombinace bylinkového pití (fernet, becherovka aj.) s alkoholem čistým (vodka), popřípadě s vínem. Patrně nejhorší variantou je míchání čehokoliv (snad vyjma vína) se šampaňským. Pití na prázdný žaludek je velmi zrádné. Není nad to se před očekávaným alkoholovým dýchánkem pořádně najíst. Tuk totiž pohlcuje alkohol a vy vydržíte déle. Zlaté pravidlo „nic se nemá přehánět“ ale stejně nijak neošidíte…Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví, společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.
Autor: Jaroslava Sladká
Zdroj: časopis Rodina a zdraví 12/2007