Vejce bylo ještě donedávna poměrně dost šikanováno kvůli údajnému vlivu na zvyšování cholesterolu v krvi. Poslední studie ale ukazují, že to byly jen pomluvy, že pět šest vajec týdně nikomu neuškodí. Češi statisticky spadají do průměru ve spotřebě vajec – sní jich zhruba pět týdně, tedy asi 260 ročně. Navíc vejce má v kuchyni široké využití od snídaně, přes oběd či večeři až po dezert. Jde tak v mnoha ohledech o nenahraditelnou potravinu.
S vejci se pojí také několik známých historek. Stačí si připomenout tu s přimícháním vajec do stavby Karlova mostu, která dodnes rozděluje laiky i odborníky na dva tábory. Nebo návrat Kryštofa Kolumba z Ameriky, kdy slavný mořeplavec na závistivé reakce snižující význam jeho cesty slovy, že prý není nic na tom „plout pořád na západ a narazit na nový kontinent“ reagoval po svém.
Vyzval pochybovače, aby postavili vejce na špičku. Poté, co jejich pokusy selhaly, sám naťukl špičku vejce a postavil ho na ni. Opětovnou kritiku, že to by zvládl každý, uzavřel slovy „Tak proč jste to neudělali?“ Vejce mu tak dobře posloužilo k demonstraci jedinečnosti a vítězství osvíceného ducha nad omezeností.
Za vejci se v dalším díle Hrdiny kuchyně vypravíme na farmu rodiny Králových do Břežan u Českého Brodu. Zdejší slepice sice nesnášejí vejce královská, ale šťastná určitě. Dozvíme se, jak lze dosáhnout toho, aby byl žloutek skutečně žlutý, kolik toho taková slepice snese, proč jsou některá vejce bílá a některá hnědá i co znamenají jednotlivá čísla na nich.
A jaké pak bude vaječné menu?
• Pavlova s amaretto krémem
• Bramborový salát s fazolovými lusky, čekankou a opečenou slaninou
• Míchaná vejce s cherry rajčaty
• Nebeské vejce
Sledujte třetí díl pořadu Hrdina kuchyně
v sobotu 16.9. 2017 ve 14.10 na Primě.
Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová
Vendula Vrablová