Šéf vyrazí tentokrát zavzpomínat na Moravu. A pro diváky získat tahák, jak se vaří dnes. Jak zní jeho recept na druhý díl? Propojte současnost se vzpomínkou na Ano, šéfe a vyjde vám, jak to vypadalo v kuchyních před lety a jak se vaří dnes. Okořeňte to spoustou vtipu a máte o zábavu postaráno. Inspirujte se a bavte se!
Jak to bylo, šéfe? To je otázka pro Zdeňka Pohlreicha v nové kuchařské show, která odhaluje nejen zákulisí pořadu Ano, šéfe!, ale také recepty atraktivních kuchyní různých koutů světa.
Jako rozcvičku šéf předvede, jak přichystat jehněčí hřbet, a pak hned vyrazí na cestu. Tedy nejprve si trochu počká, protože jak je vidno z archivních záběrů, na čekání je odborník. Při čekání na servírku si posteskne: „Tady strávím osamělý večer.“ Není si proto jistý, zda někdo vůbec dorazil do práce.
To byla ovšem minulost. Dnes nám představí Davida Viktorína, kuchaře restaurantu Chateau Petit, který se nachází v lednicko-valtickém areálu. Jak hodnotí šéf: „Na místě, které je uprostřed ničeho, ale lidi sem jezdí právě za skvělou kuchyní.“
To ovšem neplatilo v minulosti, jak uvidí diváci v dalším sestřihu. Číšník si v něm sice bude pochvalovat klid, ale pro byznys to asi moc přínosné nebude.
S Davidem bude šéf chystat jídla, ze kterých si hosté musí sednout na zadek. David vysvětluje, že rád vaří z lokálních potravin. Ideální je z obyčejných surovin připravit něco skvělého. Také se dozvíte, že není nezbytné mít jídelní lístek. Hlavní je to, co je na sporáku, ne co je napsáno v jídelním lístku. Stačí tabule a křída.
A střih do minulosti. Pamatujete, jakou restauraci musel Zdeněk navštívit, aby si dal pštrosí vejce, gazpacho s řeckým jogurtem, případně žabí stehýnka? Ano, i tak vypadaly před lety jídelní lístky… Šéf podotýká: „Chceme tady dělat česká jídla. Tak jsme si na jídelní lístek dali mexickou pánev, pekingskou pánev, řecký steak zapečený s hermelínem, skotského lososa Bajkal…“ Pak už to nevydrží a rozesměje se, že ten, kdo sestavoval menu, musel mít hluboké znalosti zeměpisu…
Jedeme dál… Čeká nás debata nad tím, že co sem přišlo z Ruska, stálo vždy za h… Holicí strojek, válenky… Šéf to nazve pravým jménem: „Vše, co přišlo z Ruska, stálo za vyližprdel.“
Ale zpět do současnosti. David umí jednu věc: kouzlit s tvarůžky. A šéf jeho snahu glosuje: „Když není na lanýže, dáme tam tvarůžky.“ Ovšem David má jasno a ví, že zpětná vazba na jeho polévku je neuvěřitelná.
Bavte se, inspirujte se, užívejte si současné gastronomie, kterou si zvládnete připravit sami doma. Už v pondělí.
Zdeněk se vrací v nejlepší formě, na vybavení kuchyní ani úroveň znalostí si navíc nebude moci stěžovat. V každém díle Zdeněk Pohlreich představí jednu přední restauraci a jejího šéfkuchaře. Během přípravy menu se společně s hostiteli vrátíme k výrazným a charakteristickým situacím z pořadu Ano, šéfe!, které mají přímou souvislost s tématem rozhovoru kuchařů a zvolenou národní kuchyní. A to nejen formou vyprávění, ale také konkrétních ukázek z pořadu.
Jejich prostřednictvím se divák dozví nejen „drby“ z natáčení, ale odhaleny budou také časté nešvary, které se objevují v českém pojetí předmětné národní kuchyně. Nebudou tedy chybět oblíbená „bulvární“ témata, ale ani inspirace pro diváky.
Šéf na své působení v pořadu Ano, šéfe! vzpomíná takto: „Zajímavá doba, která změnila hodně v mém životě. Potkal jsem velikou spoustu zajímavých lidí a dozvěděl se i mnohé o tom, jak se u nás žije a žilo. A taky jsem si uvědomil, že dobré jídlo je jedna ze skutečných životních kvalit.“
A k novému pořadu se nechte pozvat následujícími slovy šéfa, kterého poslouchá a respektuje celý obor gastro: „Jestli jste měli rádi Ano, šéfe! a chcete se podívat, jak se tu gastronomie změnila za posledních 13 let, tohle je pořad pro vás. Optimismus je zcela namístě a zlepšení naprosto patrné. Buďte optimisty s námi.“
Vařit ve velkém stylu se bude pod taktovkou šéfa už 9. května na Primě. Přidejte se mezi milovníky skvělých gastronomických zážitků. V premiéře v pondělí večer, v repríze následnou neděli dopoledne.
Zdroj, foto: Prima
Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig Vrablová