V jižních Čechách se sejdou čtyři ženy a jeden muž. Nikdo z nich nepřekročil věkovou hranici 35 let. Soutěžící jsou tedy výrazně mladší, než bývá obvyklý průměr odvážných kuchařů. Mají všichni dost zkušeností s vařením a pečením, nebo spíš se zábavou? Jak diváci uvidí, chybičky se vloudily, ale nepřiznaly. Možná by se přiznání bralo jako polehčující okolnost, náhražky totiž vzbudily větší rozpaky. Jak velké, uvidíte příští týden, kdy se v obvyklém čase s pořadem Prostřeno! podíváte do kraje rybníků, čisté přírody a malebných historických měst.
Pondělí: upřímná Milada (35)
Finanční poradkyně Milada bydlí s přítelem v Českých Budějovicích a děti nemá. Je přímá, co na srdci, to na jazyku. Jaké bude její menu? Tak dokonalé, že se kritická Milada žádné kritiky nedočká? Omyl, ještě se nenarodil člověk ten, aby se zalíbil lidem všem. Její zelňačka nenadchne Slovenku Gábinu a netradiční ovocný moučník s pepřem neocení Pavla, která nesnáší pálivá jídla. Přinesou jí dostatečný počet bodů alespoň expresní italské lasagne?
Úterý: neúspěšná cukrářka Gabriela (29)
Gabriela z Tábora, mladá svobodná maminka tříletého chlapečka, pochází ze Slovenska. Vypomáhá v kavárně, ale ve volném čase je to temperamentní živel, který se rád prohání na kolečkových bruslích a tančí. Doma vaří zejména pro syna. Experimentátorce její větrníky s brynzou ale nevyšly. Měl to být slaný předkrm na slovenské téma, jenže skončil v odpadkovém koši. Může za to, že i karbanátky s křepelčím vejcem byly až moc vypečené, její trouba? Nebo je Gábina na štíru s časem a zkušenostmi? Není snad tak trochu „halabalistka“?
Středa: vděčný strávník Karel (31)
Svobodný mládenec Karel moc rád jí, ale nemá rád polotovary. Těch ale nebude v jihočeském týdnu málo! Jak se s tím jedlík Karel vyrovná? Povznese se nad takové „detaily“ a nelibost projeví až při přidělování bodů? Své klasicky české, a navíc výsostně mužské menu s vývarem, vepřovým kolenem, špenátem a noky završí zapečenými palačinkami. Předvede se Karel u plotny jako větší profík než jeho soupeřky? Platí u něj jak k dílu, tak k jídlu?
Čtvrtek: mateřská Pavla (34)
Kousek od Krumlova bydlí ve Větřní budoucí sociální pracovnice, která by se chtěla věnovat dětem. Má je nejspíš opravdu ráda, protože momentálně prodává v hračkářství a sama má s manželem tři kluky, vášnivé fotbalisty. Pavla, pro niž se stalo vaření koníčkem až nedávno, nemusí pálivá jídla, má ale ráda výživné pokrmy. Takové je i její menu. Najdeme v něm buřty na pivu, bramboráčky, řízky, rohlíčky, zelnici inspirovanou Valašskem. Jak ocení tři ženy a jeden hladový muž sytou a poměrně dost divoce poskládanou večeři?
Pátek: náročná Kateřina (24)
V Dobré Vodě u Českých Budějovic žije benjamínek jihočeského týdne. Kateřina chce být vedoucí kavárny a pracuje na tom. Je komunikativní, ráda se zasměje a neskrývá, když se jí něco nelíbí. Bude se smát i v pátek? Bude to právě ona, kdo na talíři objeví pod poklopem výhru 25 000 korun? Kateřina si věří a svá červená kachní prsíčka, sedláckou polévku a sladké pokušení sama hodnotí na deset bodů. Zda je k sobě Katka dostatečně kritická, se diváci dozví až ve finále kulinářské soutěže Prostřeno! z Jihočeského kraje.
Recepty hostitelů najdete hned po odvysílání jednotlivých dílů na stránkách pořadu www.iprima.cz/prostreno. Nebudou chybět ani rady, jak být nejlepším hostitelem.