„Dneska zůstaneme v Čechách, budete vařit tu nejklasičtější z klasik – svíčkovou,“ oznamuje šéf zbylé šestici. A přichází propagátor české kuchyně Václav Frič, aby kuchařům předvedl, jak má omáčka s karlovarským knedlíkem vypadat. Zadání vyžaduje co nejvíce se přiblížit dokonalosti předlohy. Kdo to dokáže, získá imunitu. Šéf si při hodnocení připadá jako svíčková bába, příděl svíčkové má prý splněný do konce roku. Další den se čtyři profesionálové a dva amatéři probudí do slunečného rána jako stvořeného na soutěž u vody. Bude se grilovat na člunech na Vltavě, každý musí připravit jedno vynikající jídlo pro čtyřicet hostů na pražském

„Jestli se dá o nějakým jídle stoprocentně říct, že je český, tak podle mého názoru je to svíčková na smetaně. Dnes to bude srnčí na smetaně, všichni víme, že je to prašť jako uhoď. A jde o to, aby to nebyla vaše svíčková podle vaší chuti, ale aby byla podobná té od Vaška Friče,“ upřesňuje zadání Zdeněk Pohlreich poté, co soutěžícím představí neúnavného propagátora české kuchyně. Svíčková od Vaška Friče – to je pojem. „Já když dělám svíčkovou, tak by neměla být překyselená, přesolená, měla by mít tzv. dětskou chuť,“ říká na začátku své exhibice mohutný kuchař. „Je trendy vracet se k tomu, co jsme kdysi znali. Návrat k zapomenuté babiččině kuchyni. A k tomu domácí knedlík.“ Ten karlovarský se vaří v ubrousku, obsahuje hodně housky, málo mouky, je v něm sníh a pokrájená zelená petržel. Do srnčího na smetaně přidává pan Frič také jablíčko. Jarda si nic nezapisuje, svíčkovou umí, on dává do omáčky místo jablek brusinky. David se trochu hroutí, že musí vařit podle někoho jiného, český kuchař si svou svíčkovou vyladí nejraději sám. To bručoun Robert si dělá poznámky, má nezvykle dobrou náladu, vtipkuje, dokonce si pohvizduje, to ho to tak baví? Prý ano, dodrží zadání, rád se přiučí něco nového. Lukáš tohle jídlo nikdy nedělal a ani se nebude snažit napodobit mistra, zkusí prostě udělat tu nejlepší omáčku, co dokáže. Pro Ivetu to nebylo těžké zadání, docela se cítila. Dělá svíčkovou podle receptu Vaška Friče doma normálně, ví, o co jde. Na splnění úkolu mají soutěžící dvě hodiny. Petr skončí před limitem, myslí si, že už prostě není co zlepšit. David ví, že jeho svíčková je jedna báseň, vždyť nakonec ji dělá podobně jako Vašek. Navařil jí ale kotel jako pro regiment. Profesionálové zkrátka srší sebevědomím, věří si. Jenže Václav Frič si myslí, že každý český kuchař má ve věci svíčkové zbytnělé sebevědomí a podle toho to pak i vypadá.

Houpy hou, na vlnách se gril houpá
Šestici soutěžících čeká úkol, který jednoho z nich bude stát postup do dalšího kola. Ještě večer se kuchaři musejí připravit na další den. Nakládají maso, protože zítra ráno na pražském nábřeží nasednou po dvou do kulatých člunů, uprostřed nichž je gril. Popluje s nimi porota a na břehu čekají hladoví hosté, kteří budou také posuzovat výsledky grilování na Vltavě. Šéf si dal ráno tubu kinedrilu, mořské nemoci se tudíž nebojí. Už jen přibalit opalovací krém, vzít si lehký oděv a každý sám za sebe udělat jedno senzační jídlo!
Ivetina volba všechny zaskočila. Vybrala si pstruhy v citronové šťávě a bylinkách. Je to chyba amatérky, nebo nějaká podivná taktika? Každý přece ví, že na grilování se pstruh zrovna nehodí! David si zvolil kuřecí paličky s barbecue omáčkou, jakou ho naučil kamarád z Filipín. K tomu podává pečenou bramboru. Proč si ale kuře neohlídal? Je celé spálené. Brambora je podle Evy Filipové dobrá, ale málo slaná. Petr dělá taky kuře. Jeho tandoori recept je ale poněkud suchý, pastě něco chybí. A šéf hned ví co… Posádkou na druhém „plovoucím puku“ je Iveta a Jarda. Profesionál griloval marinovaný hovězí pupek se žampiony, baby brambůrky a kukuřicí. Jeho kyselé houby rozpoutaly mezi porotci vášnivou debatu. Roman Vaněk to má rád kyselé, zato Eva vůbec ne. No a Ivetu by šéf nechal na opravdové lodi „přivázat za lano a rovnou minimálně dvakrát protáhnout pod kýlem“. Jakou chybu udělala, že se její pstruzi museli vrátit tam, odkud přišli? Poslední „nebezpečná plavba“ už roznáší hostům grilovanou panenku a vysoký roštěnec. Lukášovo maso je nedopečené, dušená zelenina je ale výborná. Konzumace růžového vepřového může být opravdu nebezpečná a navíc je panenka bez chuti. Takový „sval bez práce“ potřebuje výraznou omáčku, vysvětluje amatérovi hlavní porotce. Robert griloval excelentní vysoký roštěnec a dopustil se opačné chyby. Tak dlouho své hovězí prezentuje porotě, až ho „přetáhne“. „Kvůli tvejm řečem budeme jíst propečenej steak,“ zlobí se šéf. „Oni si mysleli, že je to strašně jednoduchý zadání, ale byli úplně bez vtipu,“ zklamaně hodnotí grilování na řece Eva Filipová. Porota moc spokojená není a jeden z kuchařů to odnese. Kdo to bude? Osudovou roli sehraje imunita…