Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 21.09. 2024
Dnes má svátek Matouš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 31. týden

31. 07. 2023 | Televizní tipy
Dokumenty nás baví, proto koukáme na Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 31. týden:


1. 8. 20.00 – Justice ve službách teroru (1. díl)

Když byla nacistická Třetí říše poražena, Hitler, Himmler a více než dvacet dalších vysoce postavených nacistických pohlavárů byli soudním tribunálem v Norimberku shledáni vinnými z toho, že během druhé světové války spáchali zločiny proti lidskosti. Jenže jejich barbarské činy byly v té době podle tehdejších německých zákonů naprosto legální. Jak je možné, že se Adolfu Hitlerovi podařilo založit natolik extrémní systém represe, který byl navzdory všemu bezpráví v podstatě legitimní? A jakou roli skutečně sehráli právníci při výkladu zákonů, jež umožňovaly páchat taková zvěrstva, jako je systematické vyhlazování nepohodlných lidí?

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 31. týdenTento výjimečný historický film přináší nový pohled na Třetí říši prostřednictvím osudových příběhů tří symbolických postav – jednoho právníka, jednoho popravčího a jednoho odpůrce nacistického režimu. Dokument vrhá světlo na rozporuplné oblasti právního systému jednoho z nejhorších totalitních režimů. Odhaluje, jakými způsoby nacisté zneužívali právní systém k tomu, aby ospravedlnili naprosto neomluvitelné a autorizovali i ty nejohavnější zločiny. A také jak se nejvyšší intelektuální vrstva Německa podílela nebo byla přímo zodpovědná za vznik smrtícího nenávistného totalitního systému.  

2. 8. 20.00 – Život v pohoří Rhön (Jaro a léto)

Přírodní krásy pohoří Rhön jsou velice jedinečné, pestré a různorodé. Odborníci věří, že právě tato oblast střední Evropy je ideálním spojením otevřeného prostoru se zalesněnou krajinou. Pohoří Rhön proto bývá často nazýváno zemí otevřených dálav a nepodobá se žádnému dalšímu přírodnímu útvaru v celém Německu. V biosférické rezervaci pohoří Rhön rostou husté bukové lesy, ve kterých se usadili čápi černí. Mezi stromy leží rašeliniště posetá balvany vytvarovanými do dnešní podoby ještě v době ledové. Nad nimi ční nezaměnitelné katedrály čedičových skal. Ale najdeme tady také bohatě porostlé horské louky. Kolem rozkvetlých orchidejí se rojí pestrobarevní motýli a nechybí ani vzácné rostliny druhu fotergila přezdívané „horská čarodějnice”. Rhön je jedinečná krajina, která nemá ve světě obdoby. Seznamte se s jejími krásami v tomto okouzlujícím přírodovědném filmu.

3. 8. 22.00 – Velká ptačí migrace (Turovské mokřady)

Jestli existuje ptačí ráj, tak kde bychom ho mohli hledat? Na řece Pripjať nedaleko města Turov. Právě tady se nachází dějiště jedinečného přírodního fenoménu. Místní ekosystém se rozvinul do podoby úplně nového typu přírodní krajiny a zrodila se záplavová louka. Proč se právě tady zastavují všichni migrující ptáci na cestě z jihozápadní do severovýchodní Evropy a z Afriky na Sibiř? Co se jim u Turova tolik líbí? Jakou roli sehraje každoročně turovská louka během velké ptačí migrace stovek tisíc různých druhů? Tento přírodovědný film odhaluje tajemství života migrujících ptáků. Překrásné záběry v nejvyšším rozlišení vznikaly od jara do podzimu v naprosto přirozeném nesimulovaném prostředí. Nenechte si je uletět!

4. 8. 21.00 – Vodní obři IV (Obří sumec)

Biolog Zeb Hogan cestuje přes celou Aljašku, jihovýchodní Asii i Floridu a hledá vodní obry všeho druhu. Na mušce má gigantického dravého sumce, kapra velkého jako kráva nebo žraloky, o kterých se povídá, že pronikají z moře až do příměstských řek. Zebova výprava za poznáním a ochranou sladkovodních rybích obrů vede po Spojených státech amerických i řadě asijských zemí. Přitom se Zeb potkává a spolupracuje se zajímavými osobnostmi z řad vědců, rybářů, nadšenců, ale i čirých podivínů. To všechno proto, aby našel tak divnou rybu, jakou svět neviděl.

5. 8. 20.00 – Skotská živá voda

Skotská vysočina je prosáklá skrz naskrz vodou, a právě proto také nabízí skvělý domov pro divoká zvířata. Zároveň je ideálním místem pro výrobu nejslavnějšího skotského drinku – whisky! Tento okouzlující film přináší příběhy zvířat, jejichž životy jsou úzce spjaté nejen s Vysočinou, ale i se skotskou whisky. Dokument Skotská živá voda začíná na konci zimy a pokračuje v průběhu celého následujícího roku. Jeho hlavní hrdinové mají různé velikosti a podoby: žáby se páří, tetřevi parádí, jeleni vyzývají jeden druhého na souboj. Dravci se vrhají z nebes v impozantních zpomalených záběrech a veverky poskakují ve větvích vysokých stromů. A mezitím vzniká nová várka whisky a z ječmene, droždí a vody se rodí tekuté zlato. Mnohá zvířata jsou doslova u toho, protože se usídlila přímo tady v lihovaru. Seznamte se s nimi v tomto pozoruhodném snímku, jenž přibližuje také bohaté tradice a zvyky Vysočiny.  

5. 8. 21.00 – Divoké Španělsko: Stěhování stád

Transhumance je velice stará kočovná tradice. Každý rok jsou na úplném začátku léta stovky ovcí a krav nahnány na horské pastviny do vyšších nadmořských výšek. Tento fascinující dokument vznikal ve španělské oblasti Cañadas, kterou protínají staré pastevecké stezky. Odhalte krásy a tajemství kočovného života pastevců ovcí a dobytka, ale i půvaby okouzlující krajiny, která je už několik generací jejich domovem. Nenechte si ujít pohled na nádhernou přírodu Andalusie, impozantní horské štíty Cuenca nebo Sierra de Gredos, jednu z nejmonumentálnějších hor v celém Španělsku.

5. 8. 22.00 – Putin versus Navalnyj


V srpnu roku 2020 během letu do Moskvy začal charismatický lídr ruské opozice Alexej Navalnyj křičet bolestí. Letadlo, na jehož palubě cestoval, bylo okamžitě odkloněno do nejbližšího města. Navalnyj byl v bezvědomí převezen do nemocnice. Tato událost otřásla celým světem. Tento strhující celovečerní film přináší rozhovory takřka výhradně s očitými svědky, kteří během osudových okamžiků stáli Navalnému po boku. A kousek po kousku skládá dohromady neuvěřitelný příběh, ve kterém Jamese Bonda střídá jeho parodie Johnny English. Vrcholní světoví politici naléhají na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby povolil letecký převoz Navalného do specializované nemocnice v Berlíně.

Jedná se o zdravotnické zařízení s bohatými zkušenostmi se záchranou životů obětí otrávených agenty bezpečnostních složek Kremlu. Investigativní reportéři webu Bellingcat dokazují nejen to, že byl Navalnyj otráven ruskou FSB, ale dokonce i to, že ho její agenti sledovali několik let a podařilo se jim vyvinout nové varianty zakázané chemické zbraně – nervového jedu novičok, poprvé použitého proti Skripalovým v anglickém Salisbury. Už tak naprosto šílený příběh o mezinárodní špionáži a neschopných zabijácích se obrací na hlavu, když vychází najevo, že se jeden z rádoby vrahů přiznal své oběti, jak přesně ho otrávili a že jed byl aplikován na švy spodního prádla, které měl Navalný na sobě.

Proč Alexej Navalný představuje takovou hrozbu pro jednu z nejmocnějších osobností světa? Čím ho provokuje i zpoza zdí a mříží ruského vězení? A jak dopadne jejich střet? Na jedné straně je prezident vyzbrojený speciálními týmy všeho schopných zabijáků. Na druhé muž, jemuž zbývá jenom smysl pro humor, neúnavní investigativci a dokonalý smysl pro sociální média. A jaké to bude mít důsledky pro budoucnost Ruska i celého světa?

6. 8. 22.00 – Smrtící věda (Nebezpečné výšky)

Touha lidstva neustále posunovat a překonávat hranice toho, co už známe, někdy vede až k tragickým koncům – věda si přesto vždy zapamatuje každý klíčový okamžik. Co byli zač mučedníci mysli, kteří obětovali za nové poznatky vlastní život? Vědci zůstanou uvězněni uprostřed smrtící bouře. Vynálezce zničí jejich vlastní výtvory. Velcí myslitelé musí čelit tvrdým postihům, protože přišli na něco, na co ještě není společnost připravena. Navzdory tomu, že tito mučedníci mysli velice trpěli kvůli vlastní genialitě, jejich práce a vědecké objevy rezonují napříč celými dějinami lidstva. 

Španělský fyzik Servetus byl upálen na hranici kvůli tomu, že praktikoval pokročilé znalosti medicíny. George Mallory mohl být prvním mužem, který pokořil vrchol Everestu. Marie Curie posunula vědecké poznatky o radiaci daleko za hranice vlastního zdraví. Slavná Dian Fossey, která s velkými výsledky zkoumala život velkých opů, byla nakonec nalezena zavražděná ve vlastním táboře. Co byli zač tito muži a ženy vědy a jaké jsou jejich životní příběhy? Jakými dary obdařili lidstvo, než za své poznání museli zaplatit příliš vysokou cenu? Fascinující seriál Smrtící věda vypráví o legendárních vynálezcích, objevitelích a průzkumnících, kteří na svou práci tvrdě doplatili.

6. 8. 23.00 – Videoherní války: Návrat Japonska

V průběhu osmdesátých a devadesátých let 20. století bylo Japonsko celosvětovou mocností v oblasti videoher. Mega hity jako Pac Man obsadily video herny po celém světě a ikonické gamesy jako Mario a Sonic ovládly trh s konzolemi. Do roku 1995 si Japonsko zabralo 80 % globálního obchodu s herními konzolemi a 50 % celosvětového trhu s videohrami. Ale dnes už je všechno úplně jinak. Dnešní Japonsko má pod palcem jenom desetinu ze světového trhu s videohrami a musí čelit tvrdé konkurenci, která roste v oblastech eSportu a mobilního hraní. 

Podobně neúprosnými soupeři jsou také sousední země jako Korea nebo Čína, kterým se podařilo naprosto přestavět celou herní scénu. Ale Japonsko si to nenechává jen tak líbit! Díky novým vynálezům z posledních let, mezi kterými nechybí ani velice oblíbená přenosná herní konzole Nintendo Switch, nebo novým úspěšným hrám jako Animal Crossing se vrací zpátky na vrchol. Podívejte se na příběh neuvěřitelného vzestupu a pádu a opět velice slibného návratu herní velmoci.  

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!



Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 31. týden:

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 31. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 31. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 31. týden
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !