A aby takové sezonní VIP Prostřeno menu mělo skutečnou úroveň, požitkář, milovník a znalec vína k němu podává „speciální vínečko“, které osobně vybere. „Je to koníček,“ říká Vladimír Kratina. „Čím starší muž, tím delší přednášky o vínu,“ trochu šarméra usadí Halina. „Hodně mluví, ale nekecá,“ chválí perfektního glosátora a dnešního hostitele Zbigniew Czendlik.
Domácí chléb ve VIP Prostřeno s datem 25.10. 2012. Jako první chod bude studený předkrm, výborný recept - zvěřinová terinka a pozor! dojde i na domácí chléb. Jedí ale všichni pozvaní zvěřinu a ryby? Protože na teplý předkrm bude pošírovaný candátek s hráškovým pyré a lanýžovou pěnou a jako hlavní chod jelení hřbet, švestkové glazé, restované lišky, pečený brambůrek a vinná omáčka.
Pochyby ve VIP Prostřeno s datem 25.10. 2012. „Nevěřím, že bude Vladimír Kratina dělat čerstvý domácí chlebíček – leda tak v pekárně. Jsem z toho úplně hotová – to už musí vařit od šesti od rána,“ pochybuje o domácím receptu a kuchařových kvalitách zpěvačka Hanka Křížková, která už se těší na jednu z nejlepších sladkovodních ryb. Pochybuje i o tom, zda takové množství jídla vůbec sní. Zibi a Halina se svorně přiznávají, že paštiku a chléb by osobně raději koupili.
Sladkou tečkou dnešního VIP Prostřeno je výborný recept - žemlovka s vanilkovou omáčkou. „Tahle žemlovka bude něco úplně jiného než ty žemlovky, které jsme museli jíst ve škole,“ slibuje šarmantní hostitel Vladimír Kratina.
„Není nic krásnějšího než si číst v jídelních lístcích, věděla jsem, že mě nezklame,“ je spokojená Halina, přestože „žemlovka je nejoblíbenější jídlo mojí matky – ne moje. Ten Vláďa, který mi vždycky připadal jako jeden z nejhezčích mužů, mě úplně vykolejil, že ještě ke všemu vaří takový úchvatný věci. To kdybych byla věděla,“ směje se obdivně spisovatelka, zvědavá na večeři. „Chuťové pohárky zvolna pracují,“ těší se.
Jelen ve čtvrtečním VIP Prostřeno. Sám kuchař je ale zvědavý, jak zvládne hlavní chod. „Znám srnčí a kance, ale jelena jsem často nedělal.“ Kde se herec naučil tak dobře vařit? „Mezi prvním a druhým ´manželstvím jsem žil dvanáct let sám, říkám tomu období bezvládí, a to mě naučilo leccos. Já jsem v podstatě soběstačnej. Opravdu vařit jsem začal až ve druhé rodině, nedílnou součástí vaření je totiž obdiv strávníků,“ vysvětluje svoje znalosti a i zručnost.
Hladový Zbigniew Czendlik bohužel uvíznul na dálnici: „Neměl jsem snídani, neměl jsem oběd,“ stěžuje si, zatímco dámy jsou z domácí chleba, sádla se škvarky a hráškového pyré jak v říši divů. Mohl by se Vladimír Kratina uživit jako kuchař, jak mu navrhoval Zibi?
„V restauraci ne, protože na hlavní chod jsme tak dlouho čekali, že by lidi po hodině odešli domů. Kdybych byl papež, hned bych si ho ale najmul za svého osobního kuchaře,“ žertuje farář. Půjdou body kvůli čekání na jídlo dolů, nebo večírek zachrání škola sabrage? Taková zábava se Halině Pawlowské líbila: „Byla na mně blízké, carské úrovni,“ říká s nadsázkou, i když zrovna jí dá urazit špunt z láhve šampaňského trošku fušku.
Sledujte VIP Prostřeno, kde prostírá Vladimír Kratina
již ve čtvrtek 25.10. 2012 na Prima Family
již ve čtvrtek 25.10. 2012 na Prima Family