K pěstování nepotřebujeme velkou zahradu, i balkon může být nejen okrasný, ale také jedlý! Vypěstujme si suroviny bez chemie, rozšiřme svůj životní prostor o kus zdravé přírody! Praktické rady zkušeného tvůrce přírodních zahrad Tomáše Trejbala, zahradníka, který je nám vždy po ruce. Směle do toho!
Zaměříme se na úklid zahrady po prvních mrazících a propojíme ho i s úklidem kurníku. Odpad nejprve Tomáš Trejbal odstraní ze záhonů, kde rostly dýně, a poradí, jak ho správně zkompostovat. Sklidí poslední fazole, vybere poslední kukuřici, odstraní slunečnice a prázdné záhony dočasně zamulčuje slámou z kurníku.
Chov slepic se sice do zahrad vrací, ale zároveň máme jiné nároky na život. Tomáš proto poradí, jak je chovat na vysoké podestýlce a čím krmit tak, aby ani výběh, ani kurník nesmrděly. Dojde i na otázky diváků ohledně ekologické ochrany stromů proti okusu, přípravy trvalkového záhonu na zimu vzhledem ke hmyzu a zvěři, kteří by v něm mohli najít útočiště na zimu, i ohledně sklizně kadeřávku a jeho možného zmrznutí.
Pustíme se do výsadby jarních cibulovin do trvalkových záhonů, které jsme zakládali na jaře a před létem, a dosadíme je i do trvalkových nádob, které jsme vysadili na balkon. Vyrazíme na výlet do zahrady, jejíž součástí je tvrdý sad – sad dlouhověkých stromů, jejichž plody si užijí až další generace.