Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Karl Lagerfeld na Prima ZOOM

1. 06. 2024 | Úspěšní lidé
Fascinující celovečerní dokument přináší kompletní příběh legendárního návrháře značky Chanel, který vládl světu módy více než 40 let. Nepřehlédnutelný a světově proslulý Karl Lagerfeld pozvedl vysokou módu z okrajové záliby do nebeských výšin absolutního trháku. Zahalte se módou na Prima ZOOM.

Návrhářská legenda na Prima ZOOM:


1. 6. 22.00 – Záhadný Karl Lagerfeld

Záhadný Karl Lagerfeld (repríza úterý 4. 6. v 15.35)

Karl Lagerfeld, rodným jménem Karl Otto Lagerfeldt, se narodil 10. září 1933 v německém Hamburku a zemřel 19. února 2019 ve věku 85 let v Americké nemocnici na pařížském předměstí Neuilly-sur-Seine. Příčinou smrti byla rakovina slinivky břišní. Během svého života se stal jedním z nejuznávanějších a nejvlivnějších světových módních návrhářů druhé poloviny 20. století i prvních dvou desetiletí našeho století. Jeho otec Otta pocházel ze švédské rodiny působící v investičním bankovnictví, a vlastní jmění vydělal, když začal v Německu vyrábět kondenzované mléko. 

Karl Lagerfeld na Prima ZOOMZde se seznámil s Elizabeth – Karlovou matkou. Syn se jim narodil deset let po sňatku – v té době bylo Elizabeth 42 a Ottovi 60 let. Měl ještě starší sestru Marthu Christianu, provdanou Johnsonovou, a nevlastní sestru z otcovy strany Theodoru Dorotheu. Karl si ubíral věk a tvrdil, že se narodil až v roce 1938. Německé matriky totiž nejsou veřejně přístupné, ale německý deník zveřejnil rozhovory s jeho třídním učitelem a spolužáky, kteří potvrdili dřívější datum narození. Své původní příjmení Lagerfeldt – s „t“ na konci – si později změnil na Lagerfeld, protože to podle něj znělo více obchodně.

Práce jako vášeň

Proslavil se zejména jako nezávislý tvůrce, ale spolupracoval s mnoha módními značkami, včetně Chloé, Fendi nebo Chanelu. Na počátku 80. let vytvořil vlastní značku Lagerfeld, která se zaměřila na produkci parfémů a oblečení. Významnou roli sehrála i jeho spolupráce se známými umělci – on sám byl přitom velmi nadaný kreslíř. V roce 1953 přesídlil se svou matkou do Paříže.

V roce 1955, když mu bylo 22 let, si výhrou v soutěži o nejlepší návrh kabátu vysloužil práci u Pierra Balmaina. Soutěže se tehdy účastnil i Yves Saint-Laurent, který si odnesl první cenu v kategorii šatů. Po třech letech se přesunul k Jeanu Patouovi. Tam ho to po nějaké době přestalo bavit, a tak zkusil zase studovat. Jenže většinu studia strávil hlavně na plážích. Díky penězům, které mu poskytla jeho majetná rodina, si zařídil malý obchod v Paříži. V té době často chodil k Madame Zereakian, turecké věštkyni Christiana Diora, která předpověděla, že uspěje ve světě módy a parfémů.

V roce 1982 začal pracovat jako hlavní návrhář módní firmy Chanel a tuto činnost vykonával až do své smrti. Neztrácel však nic na své kontroverznosti. Na začátku 90. let 20. století oslovil několik striptérek a bývalou italskou hvězdu filmů pro dospělé, Moanu Pozzi, aby se jako modelky zúčastnily přehlídky jeho černobílé kolekce, což zapříčinilo, že Anna Wintourová, americká šéfredaktorka časopisu Vogue, během této přehlídky vstala a odešla. Lagerfeld vytvořil také několik legendárních módních kousků, jako jsou např. jeho „sprchové šaty“ s motivem tryskající vody vyšité z korálků, netradiční vyjížďkové šaty a samozřejmě množství výjimečně výstředních klobouků.

Na módní akci v Lincolnově Centru v New Yorku se v roce 2001 stal spolu s Calvinem Kleinem terčem dortového útoku členů organizace pro ochranu zvířat PETA, protestujících proti nošení pravých kožichů. V roce 2004 navrhl některé modely pro celosvětovou koncertní šňůru Madonny, podobně pak spolupracoval i na modelech pro koncertní tour Showgirls australské zpěvačky Kylie Minogue. Téhož roku vytvořil dámské i pánské modely pro švédskou oděvní společnost H&M. Tato limitovaná série byla ve vybraných obchodech uvedena do prodeje 12. listopadu 2004 a za pouhé dva dny musela firma oznámit, že téměř všechno toto zboží bylo vyprodáno.

Je znám také jako fotograf. Nafotil sérii aktů jihoafrického modela Davida Millera. V roce 2005 se Lagerfeld stal hlavní postavou reality show Signé Chanel, která dokumentovala proces vytváření podzimní a zimní dámské kolekce značky Chanel. Dne 18. prosince 2006 pak ohlásil novou kolekci pro muže i ženy, kterou nazval K Karl Lagerfeld. Kolekce obsahovala trička různých velikostí a široký výběr džínů. S Lagerfeldem spolupracovala také celá řada známých modelek – objevil např. německou topmodelku Claudii Schiffer. Další slavná modelka, která předváděla jeho šaty, byla Američanka Cindy Crawford.

Soukromý život

Lagerfeld měl osmnáct let milostný vztah s francouzským šlechticem a modelem Jacquesem de Bascher (1951–1989), tvrdil však, že to nikdy nebyl vztah sexuální. Zato Jacques měl poměr s jiným slavným módním návrhářem – Yvesem Saint-Laurentem. De Bascher zemřel na AIDS v roce 1989, přičemž Lagerfeld setrvával během posledního stadia nemoci u jeho lůžka v nemocničním pokoji. Se svým soukromým majetkem odhadovaným na 350 milionů eur byl svého času veden mezi 500 nejbohatšími Němci. Po dlouhá léta se Lagerfeld také velmi úzce přátelil s princeznou Carolinou Monackou.

Jeho miláčkem v posledních letech života byla kočka Choupette (jméno v překladu znamená sladká) z plemene birma – bílá s modrýma očima a váží asi 3,5 kg. Lagerfeld srovnával její oči se safírem. Jejím původním majitelem byl jeho kamarád, model Baptiste Giabiconi, který ji Lagerfeldovi zapůjčil po dobu svého pobytu mimo Francii. Karl si ji však natolik oblíbil, že mu ji Giabiconi nakonec přenechal. Choupette má dokonce Lagerfeldem autorizovaný vlastní účet na Twitteru a byla v červenci 2013 vyobrazena společně s modelkou Lindou Evangelista na titulní stránce německého vydání časopisu Vogue. I po Lagerfeldově smrti je Choupette materiálně velmi dobře zajištěna a má dva zaměstnance, kteří se o ni starají.

Pár dalších zajímavostí

Lagerfeld byl znám také svou láskou ke knihám a svou vzdělaností. Vlastnil 300 tisíc knih, které byly rozmístěny v sedmi z jeho sídel. Přitom o každé knize věděl, kde ji má. Celou svou kolekci 60 000 hudebních CD nechal převést na přehrávače iPod. V prosinci 2004 vlastnil zhruba 70 těchto přehrávačů, rozmístěných v jeho rezidencích po celém světě. Byl autorem hudebního výběru s názvem Karl Lagerfeld: Hudba, kterou miluji.

Stal se známým také svojí neuvěřitelnou změnou tělesné hmotnosti – během třinácti měsíců shodil 42 kg. Motivací bylo, že se chtěl oblékat jinak a nosit věci od Hedi Slimane – a tyto střihy, předváděné velmi hubenými mladými modely, a ne muži jeho věku, ho donutily shodit právě přes 40 kilogramů. Dietu Lagerfeldovi přesně na míru vytvořil doktor Jean-Claude Houdret. Z jejich spolupráce pak vzešla kniha The Karl Lagerfeld Diet.

Zdroj, foto: Prima
Vendula Flassig Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !