Vědci z Brigham Young University udělali v roce 2012 studii, kde se zabývali vlivem stravy na pracovní produktivitu zaměstnanců. Týkalo se to jak žen, tak i mužů. Konkrétně studie zjistila, že zaměstnanci, kteří jedí nezdravou stravu, mají o 66 % nižší produktivitu během pracovní doby. Dále se zjistilo, že ti zaměstnanci, kteří pravidelně nesportují, mají o 50 % nižší produktivitu než ti, co pravidelně sportují a dělají ozdravné cvičení. Studie, která byla založena na průzkumech 19.803 zaměstnanců pracujících ve třech velkých, geograficky rozptýlených společností, byla publikována v časopise péče o zdraví obyvatelstva.
"Náš výzkum potvrzuje, že ztráta produktivity zaměstnanců je spojena s nezdravým životním stylem a přítomností chronických onemocnění," řekl Dr. James Pope, viceprezident a hlavní vědecký pracovník společnosti Healthways spolupracující na výzkumu s Brigham Young University.
"Tyto informace jsou významné, protože je evidentní, že stoupá počet zaměstnanců, kteří mají přebytečný tělesný tuk, špatnou stravu, diabetes a sedavé zaměstnání.“
Studie rovněž odhalila, že ztráta produktivity byla nejvyšší u zaměstnanců ve věku mezi 30 a 39 roky. U pracovníků s věkem nad 60 let byla ztráta nejméně patrná.
Nejhorší pokles produktivity
u kancelářských profesí
Zpráva zjistila, že zaměstnanci kancelářských profesí nebo pracovníků v průmyslu, služeb a dopravy mají nejvyšší pokles pracovní produktivity. Naopak u profesí jako lesnictví, rybolov, stavební a těžební průmysl byl pokles nejnižší.
"Je důležité, že se společnosti mohou hlouběji podívat na ztrátu produktivity svých zaměstnanců, měřit a pochopit dopad, který to má na celou firmu," řekl Jerry Noyce, generální ředitel organizace pro výzkum zlepšení zdraví.
"Podnikatelé mají možnost snížit faktory, které výrazně ovlivňují pokles produktivity zavedením komplexní péče o zaměstnance, nabídkou zdravé stravy na pracovišti, wellness programy, semináře a osobní koučing pomocí specialistů, což může vést k lepší spokojenosti pracovníků, produktivity a ziskovosti pro zaměstnavatele“, řekl Jerry Noyce.
V dnešní době je na vzrůstu objednávání si výživových specialistů a koučů zdravého životního stylu u velmi vytížených lidí. Tento trend je velmi patrný hlavně u žen (vycházím ze statistik při spolupráci ve firmách). Chytrá žena, která chce skvěle a mladě vypadat, cítit se svěže, mít úspěch po pracovní stránce a mít energii na rodinu, děti a manžela, chápe, že je proto potřeba něco udělat a vše mít individuálně nastaveno. Je jen o začlenění nových návyků do života. Jak z hlediska detoxikace, stravy, cvičení, relaxačních a energetických cvičení z řad čínského a indického cvičení, práce se stresem a bylinek. A to nějaký čas vezme, než se to stane součástí vašeho života. Ale vy i kouč zdravého životního stylu jste jeden tým, takže to jde mnohem lépe. Společná práce na zavedení nových návyků většinou bývá v místě zaměstnání, takže je to efektivní i z hlediska času.