Autorka: Susanna Bingemerová
Nakladatelství: Noxi
Rok vydání: 2015
Formát: 165x200 mm
Počet stran: 128
Cena: 279 Kč
V této knížce najdete všechno důležité o zdravých látkách obsažených v superpotravinách a o jejich fantastických účincích. 25 podrobných portrétů nejdůležitějších superpotravin – exotických i domácích – s praktickými tipy a přes 40 veganských receptů, které obohacují kulinářský všední den. Interview s experty na téma řasy, obilné trávy a divoké byliny.
O autorce knihy Superpotraviny:
Susanna Bingemerová je vystudovaná novinářka. Už mnoho let píše v časopisech a knížkách o kulinářských tradicích a trendech. Přitom ji zvlášť fascinuje otázka, jak jídlo ovlivňuje zdraví. Sleduje mnohé aktuální stravovací styly a postupně sama vyzkoušela vegetariánskou, veganskou a syrovou stravu.
Při hledání optimálních potravin objevila už v roce 1999 velkou vitální sílu určitých potravin a připravila si své první müsli se superpotravinami – lněnými semeny, zemními mandlemi a borůvkami. Své znalosti o zdravém stravování se superpotravinami předává dál v kurzech a na svém blogu www.eatsleepgreen.de.
Autorka žije v Mnichově a společně s Hansem Gerlachem řídí kancelář „food und text“. Hans Gerlach, vyučený kuchař, autor kuchařských knih a fotograf potravin připravil pro tuto knížku recepty a představil je i fotograficky.
Ukázka z knihy Superpotraviny:
Jsi to, co jíš
Superpotraviny nám pomáhají zůstat zdraví, fit a štíhlí. Jsou to účinné doplňky stravy z přírody, které smysluplně podporují každý způsob stravování. Tak mohou například vegetariáni, vegani a lidé, kteří jedí pouze syrovou stravu, s touto energetickou potravou
předcházet eventuálnímu nedostatku proteinů nebo vitaminu B12. Superpotraviny mohou všeobecně dávat pozitivní impulzy pro zdraví. Avšak nejsou to žádné zázračné prostředky:
Kdo se především živí industriálně zpracovanými potravinami – hotovou pizzou, špekáčky, sladkostmi – a i jinak žije nezdravě, nemůže si od své ranní hrsti semínek goji příliš mnoho slibovat. Nejlépe fungují superpotraviny při celkově zdravé stravě. Pak jsou extra zdravým nakopnutím.
Superpotraviny ve všedním dni
Je velmi snadné zabudovat superpotraviny do kulinářského všedního dne. Můžete tyto balíčky
plné živin denně pojídat. Podle druhu superpotraviny stačí často už malé množství: Protože chlorela silně detoxikuje a maca ovlivňuje hormonální rovnováhu, neměli byste například sníst víc než jednu až dvě čajové lžičky denně. Zelí, borůvky nebo quinou naopak můžete sníst i ve velkém množství.
Pesto, zálivky, dipy a smoothie
Mnohé superpotraviny se dají dobře kombinovat, například v müsli nebo ve smoothie: superpotraviny dodají směsi ze zeleniny a ovoce nejen zvláštní chuť, ale i extra porci zdravotní energie. I pesta, salátové zálivky a dipy můžete zjemnit superpotravinami. Prostě to jednou vyzkoušejte. Nechte se inspirovat návrhy receptů. A příležitostně superpotraviny střídejte, aby tělo mohlo profitovat z jejich různých pozitivních účinků. Já osobně mám hrst oblíbených superpotravin, které používám pravidelně. Navíc neustále přibírám další – většinou ve fázích po několika týdnech. Protože u některých to chvíli trvá, než organismus reaguje na jejich vitální látky.
Vědomě vybírat
Všechny potraviny jsou nejlepší čerstvé a nezpracované. Tak je to i u superpotravin. Proto volím čerstvé borůvky, když je u nás právě jejich sezona, místo prášku z bobulí acai.
Pokud chcete použít bobule acai, dbejte na čerstvé zpracování, raději použijte zmražené ovocné pyré. Místo průmyslově vyrobené müsli tyčinky s bobulemi goji sáhnu raději po kousku dobré bio čokolády. Pro müsli tyčinku jsou bobule většinou uvařené a zpracované se spoustou cukru, pročež jsou méně účinné. Mimochodem bio: především u exotických superpotravin je důležité při nákupu dbát na bio kvalitu. Podmínky v zemích původu nejsou často dost přehledné, tak byly například v bobulích goji při tradičním pěstování vždy nalezeny zbytky pesticidů.
Více informací nejen o této knize Superpotraviny se dozvíte také na stránkách nakladatelství Noxi.
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz