Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světový den hepatitidy C: Boj proti neviditelnému nepříteli, který stále sílí

27. 07. 2024 | Nemoci
Žloutenka typu C představuje závažné zdravotní riziko po celém světě. Záludností této choroby je fakt, že mnoho lidí nemusí být diagnostikováno, protože hepatitida C je desítky let bezpříznaková. Jakmile se ovšem projeví, jedná se o život ohrožující onemocnění. Od ledna do července 2024 se v ČR odhalilo 798 případů, což je nejvíce za posledních 10 let. Nicméně odhaduje se, že touto nemocí trpí více než 40 000 Čechů. Proto je důležité o tomto plíživém onemocnění edukovat populaci. Vhodnou příležitostí je také Světový den hepatitidě, který připadá každoročně na 28. července.

Podle odhadů trpí celosvětově hepatitidou typu C přibližně 56,8 milionů lidí. Každoročně přitom nově onemocní přibližně 1,75 milionu lidí a zemře téměř 400 000 lidí. Žloutenka C se vyskytuje po celém světě, nejvíce postiženými oblastmi jsou však Afrika a střední a východní Asie.

světový den hepatitidy C„Světový den hepatitidy je každoročně připomínán 28. července, aby se zvýšilo povědomí o této závažné nemoci a podpořila se prevence, diagnostika a její léčba. Ta je neinvazivní a dobře tolerovaná, a pokud se začne včas, než se projeví těžké příznaky nemoci, spočívá v podávání léků, antivirotik, většinou 2-3 měsíce. Má účinnost v rozmezí 97-98 %,“ vysvětluje prof. MUDr. Petr Urbánek, CSc., přednosta Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha, místopředseda České hepatologické společnosti ČLS JEP.

Hepatitida C je infekční onemocnění, které postihuje především játra. Způsobuje ho virus hepatitidy C (HCV), který byl objeven až v roce 1989. Neexistuje proti ní žádné očkování. Často je zcela bez příznaků, chronická infekce však může vést ke zjizvení jater a po mnoha letech až k cirhóze či nádorům.

Doc. MUDr. Soňa Fraňková, Ph.D., zástupkyně přednosty pro klinickou hepatologii v IKEM a členka výboru České hepatologické společnosti ČLS JEP, uvádí: „Jaterní cirhóza se v závislosti na mnoha faktorech vyvine přibližně u 30 % infikovaných osob po 20 letech. U dlouhodobě infikovaných osob existuje také riziko různých krevních onemocnění včetně rakoviny krve (lymfomů), onemocnění ledvin, autoimunitních onemocnění a podobně.“


Tetování, piercing, infuze či zkušenost s drogou – vyplatí se otestovat se


Žloutenka typu C je nejčastějším typem žloutenky u nás a přenáší se infikovanou krví, pohlavním stykem nebo z matky na dítě v průběhu porodu. Jedinou možností, jak včas zjistit, zda jste infikovaní, je nechat se otestovat speciálním testem.

„Vzhledem k tomu, že hepatitida C se nemusí projevit třeba ani 30 let, doporučujeme testování všem, kteří měli před 20-30 lety jakoukoliv zkušenost s jehlami ať už kvůli nitrožilnímu užívání drog, tetování, piercingu nebo rizikovému pohlavnímu styku. Otestovat se je nutným prvním krokem, jak tuto nemoc vymýtit. Proto se s kolegy snažíme, aby se zavedlo testování na žloutenku C u všech těhotných žen,“ doplňuje doc. MUDr. Soňa Fraňková, Ph.D.


Na žloutenku C musíte mít speciální test


Je důležité vědět, že žloutenku C lze odhalit pouze speciálním vyšetřením specifických protilátek proti viru hepatitidy C.

„Žádné jiné vyšetření onemocnění neprokáže ani nevyloučí. Jinými slovy: to, že jsem byl v období po vystavení riziku přenosu 100x u lékaře, že jsem měl 100x preventivní prohlídku a 100x předoperační vyšetření, neznamená, že žloutenku typu C nemám,“ dodává prof. MUDr. Petr Urbánek, CSc., přednosta, Interní klinika 1. LF UK a ÚVN Praha, místopředseda České hepatologické společnosti ČLS JEP.

Cílem Světového dne v boji proti žloutence je informovat veřejnost o rizicích, příznacích a možnostech léčby, čímž se může přispět ke snížení počtu nových infekcí a úmrtí spojených s tímto onemocněním.

Kde se nechat otestovat? Informace vám podá váš praktický lékař. Testování může proběhnout anonymně, a pokud by náhodou vyšlo pozitivně, léčba spočívá jenom v užívání léků po dobu 2-3 měsíce.

HCV v číslech:

    • V ČR žije více než 40 000 osob infikovaných HCV a ročně je nově diagnostikováno přibližně 1000 nových případů, většina infikovaných jedinců o svém onemocnění neví.
    • Po celém světě postihuje asi 56,8 mil. osob, většina žije v rozvinutých zemích západního světa.
    • HCV infekce je jednou z nejčastějších příčin cirhózy jater (tzv. „tvrdnutí jater“) v západních zemích.
    • Cirhóza jater se do 20 let rozvine až u 30 % osob trpících chronickou HCV.
    • Pokud se diagnóza odhalí, léčí se víceméně snadno. Léčba je bezpečná, dobře snášená a účinná v 97-98 % případů. Nejčastěji probíhá 2-3 měsíce formou užívání 1-3 tablet denně.
    • V důsledku cirhózy jater je v Evropě každoročně zaznamenáno až 170 000 úmrtí.


Foto: Pixabay.com



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !