Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 22.10. 2024
Dnes má svátek Sabina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Světový den menopauzy připadá na 18. října

18. 10. 2024 | Nemoci
Menopauza se týká všech, ať už ji prožívají z první ruky, nebo nepřímo z pozice kolegy či partnera. Světový den menopauzy, který připadá na 18. října, si klade za cíl, přispět k informovanosti široké veřejnosti o všech jejích aspektech. Kdy jindy si tedy připomenout, co to vlastně menopauza je a jaká skrývá rizika?

Světový den menopauzy vyhlásila na 18. říjen Mezinárodní společnost pro menopauzu – International Menopause Society IMS, s jednoznančným cílem a posláním: zvýšit informovanost a povědomí o všech aspektech menopauzy i klimakterické medicíny. Nejonom u laické, ale i odborné veřejnosti. Tématem letošní kampaně Světového dne menopauzy jsou kardiovaskulární onemocnění.

světový den menopauzyPojďte s námi nahlédnout na toto opomíjené období ženského života, které s sebou přináší spoustu změn. Včetně těch méně příjemných.

méně častá menstruace,
bušení srdce,
noční pocení a návaly horka,
nespavost,
nervozita a podrážděnost,
přibírání na váze,
únava,
častější záněty močových cest,
bolestivé prsy,
případně deprese.


Vysoký krevní tlak – skryté nebezpečí pro ženy v období menopauzy


Pro ženu je období menopauzy spojené s řadou změn – dochází ke změnám hormonálním, biologickým, ale také ke změně krevního tlaku, bohužel většinou k jeho zvýšení, což sebou přináší řadu dalších zdravotních rizik.

Zvýšení krevního tlaku v tomto období je způsobeno řadou příčin:


1. Dochází k poklesu estrogenu (ženský pohlavní hormon), který do té doby chránil cévní stěnu, zpomaloval ukládání cholesterolu a rozvoj aterosklerózy, a tím ženám výrazně snižoval riziko infarktu či mozkové příhody. Urychlení cévních změn v období menopauzy je také jedním důvodem pro zvýšení krevního tlaku.

2. Vliv stárnutí – u většiny žen se menopauza začíná projevovat až kolem 52 roku věku. Když stárneme, zpomaluje se náš metabolismus, tuhnou naše cévy a my jsem také často méně fyzicky aktivní. Cévám škodí a krevní tlak zvyšuje pokles fyzické aktivity, a také s tím často spojený váhový vzestup!

3. Hospodaření se solí – v období menopauzy se zhoršuje u žen vylučování soli, které souvisí se zadržováním vody a otoky a je dalším faktorem vedoucím ke zvýšení krevního tlaku.


Polovina žen v ohrožení!


Asi u poloviny žen mezi 55-65 rokem věku se tak rozvine hypertenze – onemocnění spojené s vysokým krevním tlakem. Řada z nich měla až do menopauzy krevní tlak zcela normální, a tak někdy toto riziko podceňuje. V tomto věku bývá u žen (proti stejně starým mužům) menší znalost tohoto onemocnění a také jsou častěji neléčené. Přitom právě hypertenze je největším rizikem pro vznik většiny srdečních a cévních onemocnění, jako je mozková příhoda, infarkt nebo srdeční selhání. Stává se tak důležitou příčinou, která, pokud není dobře léčená, může vézt až k úmrtí na tato onemocnění.


První krok můžete udělat sama


Přitom diagnóza hypertenze patří k těm nejjednodušším. Stačí pouhé změření krevního tlaku. Není možné čekat, až se objeví potíže, tyto mohou být spojené až s rozvojem některého dalšího onemocnění. Krevní tlak by si žena měla v tomto období měřit pravidelně, buď na preventivních prohlídkách u lékaře, nebo sama, v domácím prostředí. Pravděpodobnost toho onemocnění v tomto věku je poměrně vysoká, a pokud jsou hodnoty tlaku vyšší a ke zlepšení nestačí změny životního stylu, je potřeba navštívit praktického lékaře. Čím dříve je léčba zahájena, tím snadněji dosáhneme cílových hodnot.

Je důležité si zapamatovat, že i když stárneme my i naše cévy, už dávno neplatí, že je normální mít ve vyšším věku i vyšší tlak! Optimální krevní tlak pro většinu dospělých je nižší než 140/90 mmHg!, ideálně kolem 130/80 mmHg.


Hýbejte, méně solte


Menopauza je neodvratitelná změna v organismu ženy spojená se stárnutím cév a zvýšením krevního tlaku, ale zdravím životním stylem můžeme mnohé ovlivnit! Ani v tomto období nesmíme zapomenout na pravidelnou fyzickou aktivitu – ideální je chůze aspoň 30 minut, nejlépe 5x týdně. Hlídat si optimální stravování a tím váhu. Pokud je již váha zvýšená, pokusit se zhubnout aspoň 5 kg. A omezit množství soli a nezdravých tuků ve svém jídelníčku. Samozřejmě nekouřit!


Zdroj, foto: Krevnitlak.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky