Syrovátka se
stále častěji objevuje v našem jídelníčku a pro naše tělo tím získáváme
řadu vitamínů a minerálů důležitých pro zdraví. Syrovátku můžeme jinak
pojmenovat jako mléčné sérum, vznikající po srážení mléka. Jde o žlutozelenou
tekutinu bez tuků a solí, s bohatým obsahem látek prospěšných celému tělu.
Obsahuje především bílkoviny, vitamíny C, E, B1, B2, B12, B6 a spoustu důležitých minerálů jako vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, sodík, biotin, niacin, panthotelovou a listovou kyselinu.
Syrovátka v naší stravě
Sušenou syrovátku snadno seženete v lékárnách, obchodech i přes internet. Připravit si můžete různé lahodné koktejly jednoduchým rozmícháním bílého prášku v teplé i studené vodě. Ochucení proveďte podle chuti a fantazie – přidejte si do pití ovoce, med, šťávy, zeleninu... Mohou si ji dopřávat i těhotné ženy.
Postačí dvě sklenky za den a zajistíte tělu dostatečný přísun minerálů a vitamínů.
Syrovátku nemusíte pouze pít, zkuste ji vyzkoušet k vyhlazení pokožky nebo jako pleťovou masku. Můžete ji přidat přímo do koupele a tak se postarat o ochranu povrchu těla. Pomůže i při ekzémech, lupénce, akné a snese ji citlivá kůže.
Využití syrovátky
Syrovátka zlepšuje trávení a pročišťuje střeva. Ocení ji všichni, kdo drží redukční diety, protože odbourává tuk a potlačuje chuť k jídlu. Jako hodnotný nápoj ji pijí sportovci. Syrovátka působí detoxikačně a odvádí tedy z organismu toxické látky. Pomáhá snižovat cholesterol, posiluje imunitu a pozitivně působí na stavbu zubů a kostí. Podporuje činnost ledvin, ale nedoporučuje se konzumovat lidem s ledvinovými potížemi. Rovněž ji lze používat jako prevenci proti osteoporóze.
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz