Pokud chcete podstatně snížit riziko vzniku zubního kazu, čistění zubů prostě nestačí. Vedle zubní pasty je nezbytná také ústní voda s odpovídajícím obsahem fluoridů a xylitolu, jejichž kombinace je účinná v boji se zubním kazem.
Češi tento moderní trend zatím nezachytili. Historicky umí spíše chodit k zubaři, než předcházet problémům. Jednou ročně chodí na prohlídku 86 % oslovených, tři pětiny dokonce jednou za půl roku. Na druhé straně, dentální hygienu si většina spojuje pouze se zubařským vyšetřením.
Co tedy pomáhá proti zubnímu kazu
Zubní kaz je infekční onemocnění, na jehož vzniku se podílí více faktorů. Rozhodující úlohu však hrají mikroorganizmy obsažené v zubním plaku. Bakterie se živí sacharidy, produkují kyseliny, které působí na povrch zubu, a tím jej demineralizují. V případě, že proces nezastavíme dokonalou ústní hygienou, dojde k destrukci tvrdých zubních tkání.
Zubní kaz nemusí být hrozbou, protože jeho vznik se dá velmi dobře ovlivnit především správným prováděním ústní hygieny, vhodnou životosprávou a fluoridací. Dokonale vyčištěný a fluoridovaný chrup se nekazí.
Fluoridy zvyšují odolnost skloviny proti kyselinám obsaženým v potravě, zpomalují postup zubního kazu a udržují tvrdost povrchu zubu. Běžnou praxí ovšem je, že po vyčištění zubů zubní pastou si většina lidí ústa vypláchne, čímž ale podle studie švédského stomatologického ústavu Akademie Sahlgrenska snižujeme účinek fluoridů obsažených v zubních pastách.
Studie proto doporučuje následné použití kvalitních ústních vod s optimální koncentrací 900 ppm fluoridů, které po vypláchnutí úst vodou opět doplní potřebné množství fluoridů do ústní dutiny, a tím podpoří ochranu proti vzniku zubního kazu.
Pozitivní účinky fluoridů zvyšuje xylitol
Kromě fluoridů pomáhá dle současných výzkumů i látka zvaná xylitol. Je to přírodní sladidlo s antibakteriálním účinkem, které se vyskytuje v míze břízy, v ovoci, zelenině, kukuřičných klasech nebo ovsu. Oproti cukru má výrazně nižší kalorické hodnoty. Navíc v ústní dutině snižuje schopnost mikroorganizmů vázat se na povrchu zubů, a tím zpomaluje tvorbu zubního povlaku.
Například Finská dentální asociace považuje xylitol za významnou součást prevence zubního kazu již od konce 80. let 20. století. Podobně Britská dentální asociace podpořila používání xylitolu jako důležitého podpůrného prostředku v účinné ochraně proti tomuto onemocnění.
"Xylitol v dávce 6 až 8 g denně redukuje přírůstek kazu o 40 až 50 %, neboť mikroorganizmy v ústní dutině jsou značně závislé na příjmu různých mono a oligosacharidů. Pokud jsou vystaveny příjmu xylitolu, jsou bezradné, protože ho nedovedou štěpit. Tím je omezován růst jejich kolonií. Navíc je působením xylitolu značně omezena schopnost mikroorganizmů vázat se na pevný povrch zubu a napadat jej. Takto je aktivně bráněno vzniku zubního kazu,“ vysvětluje profesor Zdeněk Broukal ze Stomatologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.
Zdroj: ORALFLUX