Tip č. 1: Stanovte si, co nebudete jíst, než vyrazíte. Ideálně ve skupině
Nástroji, které nám pomohou se na večírku trošku krotit, jsou pravidla a limity. Ty si lze stanovit samostatně, ale efektivněji fungují, když platí ve skupince lidí. Je dobré si před takovou akcí říci, co určitě nebudeme konzumovat. Zaměřit se opět například na dvě až tři nejhorší potraviny nebo i druhy alkoholu, a ty si v podstatě zakázat. Lepší pak je, když to sdílíme s více lidmi, a všichni jsou na stejné vlně. Máme pak neustálý dozor od ostatních a zároveň menší nutkání pravidlo porušit.
Tip č. 2: Tučné a sladké jídlo vyvažujte vodou
Říká se, že hlad je převlečená žízeň. V tomto případě to opravdu platí. A pokud víte, že si dopřejete nějaký ten chlebíček nebo sladký zákusek, omezte konzumaci rychlých cukrů alespoň vytěsněním sladkého pití. Kombinace čisté vody a tučnějších jídel je určitě lepší, než doplňovat kalorické pokrmy ještě kolovými nápoji, slazenými limonádami nebo džusy. Dá se předpokládat, že k oslavě patří také alkohol. V případě pití drinků se však naopak řiďte pravidlem méně je více. A to nejen co se týká počtu vypitých pohárů a skleniček, ale také škály ingrediencí, z nichž se nápoj připravuje. Obecně platí, že nejméně kalorickým alkoholem je pivo a víno. Čím je alkohol „tvrdší“, tím vyšší má energetickou hodnotu. Pokud se nakonec přeci jen rozhodnete třeba pro míchaný koktejl, vyberte aspoň takový, který nebude obsahovat sladké limonády, přislazované džusy, smetanu nebo sirupy.
Tip č. 3: Poskládejte si jídlo na talíř, počítejte
Největší nevýhodou večírků je, že jsou plné jednohubek, chlebíčků, tapas a dalších mini pokrmů. Často tak ztrácíme přehled nad tím, co a hlavně kolik jsme toho vlastně snědli. Ideální je proto neochutnávat průběžně, ale poskládat si jídlo na talíř, zastavit se s ním a sníst jej v klidu. Když si naložíme na talíř to, na co máme chuť, a pomalu to sníme, ušetříme sami sebe zbytečného přecpání. Na talíři totiž přesně uvidíme, co se chystáme sníst, a rozhodně bude naše porce menší, než když budeme průběžně uždibovat tu a tam. Úplně nejlepší je si ještě před večírkem říci, kolik čeho sníme. Více se pak budeme soustředit třeba na množství ochutnaných chlebíčků nebo jiných chuťovek, které bychom jinak jedli bez servítku.
Zdroj: Firma na talíři