Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velké útěky s Morganem Freemanem na Prima ZOOM

2. 07. 2024 | Televizní tipy
Proslulé útěky z vězení se často mění v lidové legendy, protože o tom, jak se odehrály ve skutečnosti, se většinou nemluví. Nový vzrušující dokumentární seriál se ohlíží za nejslavnějšími z nich a přitom nevynechává ani nejmenší detaily. Útěk z věznice Alcatraz se znovu odehraje přímo před vašima očima díky dramatickým rekonstrukcím, dynamickému ději a špičkovým vizuálním efektům. 

Každá epizoda rozebírá krok za krokem pečlivý plán prchajících trestanců, jejich únikovou cestu, ale i napjaté pronásledování, které nevyhnutelně a okamžitě následovalo. Pořadem provází Oscarem oceněný herec Morgan Freeman, který zazářil v legendárním filmu Vykoupení z věznice Shawshank. Vyrazte na dobrodružnou podívanou na Prima ZOOM.

Pojďte utéct z vězení na Prima ZOOM a pomůže vám Freeman:


Velké útěky s Morganem Freemanem na Prima ZOOMOd 2. 7. ve 22.00 Velké útěky s Morganem Freemanem

Velké útěky s Morganem Freemanem (8 dílů – úterý od 22.00, reprízy pátky v 15.55)
2. 7. – Acaltraz


V prvním dílu zamíříme do sanfranciského zálivu do vězení Alcatraz. Otevřen byl roku 1934 a měl tehdy nejmodernější vybavení včetně detektoru kovů. Cely byly na několika úrovních, nechyběly ani strážní věže. A i kdyby vězeň vše překonal, čekala ho ledová voda zálivu. V Alcatrazu byla skutečná elita – ti nejhorší zločinci. Na začátku 60. let se tu sešla čtveřice „podvodníků“ – Allen West, zloděj aut. 

Ten dostal práci údržbáře a s ní i myšlenku, jak odtud pláchnout. Frank Morris – tichý, chytrý a také velmi úspěšný uprchlík z různých zařízení. A dále bratři John a Clarence Anglinovi – mírumilovní a vynalézaví bankovní lupiči. Prvním úkolem bylo dostat se k sobě do sousedních cel. To se časem díky dobrému chování podařilo. Nyní mohli plánovat, jak se dostat ven. Podívejte se, jak se jim to povedlo. Jeden den v 7 hodin ráno došlo k počítání vězňů, a tedy i zjištění, že skupinka chybí. Rozpoutala se největší pátrací akce…

9. 7. – North Country Breakout


Dannemory – Clintonovo nápravného zařízení na severu New Yorku je obehnáno devítimetrovou zdí, postavenou přímo na skalním podlaží. O útěk se pokusil dvojnásobný vrah Richard Matt, odsouzený na 25 let. V Dannemoře byl 7 let. V útěku měl praxi, už pláchl z jednoho okresního vězení. Komplicem se mu stal David Sweat, který se podílel na vraždě šerifa. Seděl většinu svého dospělého života. Seznámili se překvapivě při malování a v lednu 2015 začalo jejich pětiměsíční plánování útěku. Povedlo se?

16. 7. – El Chapo


Další bude věznice Puente Grande nedaleko Guadalajary v Mexiku. Tam skončil narkobaron Joaquin Guzman neboli El Chapo – vůdce kartelu Sinaloa. Díky drogám byl miliardářem, a tak uplatil, koho mohl, včetně zástupce šéfa bezpečnosti Damaso Lopeze. Měl nekonečný přístup k alkoholu, ženám, telefonu, z vězení tak v pohodlí dál řídil svůj kartel. Dal zbudovat podzemní tunel pod hranicemi do USA. V roce 2001 se změnily zákony a hrozilo, že bude vydán do USA. To nemohl dopustit, a tak se začal zabývat útěkem. Uplatil další dozorce, mezi nimi také tichého zaměstnance Chita. 

19. ledna 2001 ho tento muž nabral do koše pro špinavé prádlo a provezl ho ven. Tam čekal vůz, v jehož kufru opustil věznici. Podplacenou měl i policii, až ta federální se vydala po jeho stopách. On pokračoval vrtulníkem a pak zase vozem do Mexiko City. Tam byl obklíčen policií, přičemž netušil, kdo z nich je uplacen. Řidič ho ujistil, policie udělala ve skutečnosti blok, aby k němu nikdo nemohl. El Chapo zůstal na svobodě 10 let, přičemž jeho obchod vzkvétal a on dál a dál bohatl. V roce 2014 se tlak na jeho dopadení zvýšil, skrze IT experta se podařilo nabourat do jeho zašifrované telefonní sítě. Lokalizovali čtvrť, kde se nachází, našli dům a přišli ho zadržet. 

El Chapo nezaváhal a zmizel v tunelu pod falešnou vanou. Pláchl on, milenka, sekretářka a kuchař. Už 5 dní po útěku byl vypátrán a dopaden v přímořském letovisku Mazatlán, tentokrát zamířil do federální věznice Altiplano. Z té nebylo úniku, byla tou nejstřeženější a sami vězni tam měli drsné podmínky – 23 hodin na cele, sledovací zařízení na kotníku, sledováni kamerami atd. El Chapo směl mluvit jen s právníkem a třetí manželkou, ale to stačilo k dalšímu plánu na útěk.

23. 7. – Jak překonat zeď


Věznice Western Pen v Pittsburghu byla roku 1996 přeplněná a zanedbaná. Pro svou devítimetrovou stěnu s hlubokými základy dostala přezdívku Zeď. Trest 10–24 let za vykrádání sejfů si tu odpykával Nuno Pontes, jeho spoluvězněm byl Greg Quiring. Nuno se rozhodl utéct – cely, brány a zeď bral jako hlavolam a pátral po jeho vyřešení. Také měl obavy o svůj život, protože tu bylo opravdu nebezpečno. Z věznice se rozhodl prokopat tunelem. Jak se mu kopání povedlo?

30. 7. – Útěk z Hitlerova sevření


V pátém dílu míříme do nacistického zajateckého tábora Stalag Luft III, kam byli posíláni spojenečtí letci, kteří se pokusili utéct z jiných zajateckých táborů. Místo bylo zabezpečené tak, že se zdálo být nemožné odsud pláchnout – sypká půda, seismografické mikrofony, 2 ostnaté ploty, strážní věže, nástražný drát atd. 33letý velitel britského letectva Roger Bushell byl však odhodlán se odtud dostat za každou cenu. 

Na jedné z prvních misí byl sestřelen, několikrát ale pláchl, dokonce úspěšně. Dostal se do Československa, když byl zabit Heydrich, ale udali ho, že se skrývá u jedné rodiny. Byl dopaden a znovu zajat, tato rodina pak povražděna. V Stalag Luft III se stal vůdcem výboru pro útěk. Bushell chtěl osvobodit přes 200 mužů, dalších 600 to muselo umožnit. Doufal, že kvůli pátrání pak budou staženi vojáci z fronty, a tak nacisté oslabí. Užijte si fascinující historický útěk.

7. 8. – Útěk z věznice Maze


Další na řadě bude královská věznice Maze v Severním Irsku, která byla považována za nejbezpečnější v Evropě. Uvnitř rozhodně bezpečí nepanovalo – dozorci bili vězně a ti, co se dostali na svobodu, se jim pak mstili, i vraždami. Mnozí z vězňů byli členy IRA a smýšleli o zemi jinak než protestantští dozorci. Panovala tu napjatá atmosféra a věznice měla mnohoúrovňové zabezpečení. Gerry Kelly tu byl na doživotí za bombový útok, Brendan McFarlane taktéž. Spojili se s dalšími vězni skupiny IRA a pustili se do plánu útěku. Tábor IRA měl výbor pro útěk, cílem bylo dostat ven desítky vězňů a zahanbit tak britskou vládu.

14. 8. – Útěk z věznice Elmira


Ve věznici Elmira v New Yorku jsou ta největší individua ve státě. Navenek působí budova skoro jako zámek, ale opak je pravdou – drsné podmínky, nejvyšší ostraha, časté potyčky. Proti útěku mimo jiné 7 strážních věží, ploty, alarmy, čtyřpatrová ubytovací budova. V roce 2003 si odpykal už 15 let ze svého trestu Timothy Vail, zákeřný násilník a vrah. 

Čekalo ho dalších 34 let – doživotí. Všiml si, že nad blokem F končí ventilační systém, a kdyby se dostal na půdu a poté střechu věznice, možná by dokázal utéct. Komplicem se mu stal Timothy Morgan, který tu byl na 25 let – doživotí za vraždu. Seznámili se na odvykacím programu pro narkomany a nyní zažádali o společnou celu, protože Morgan byl na rozdíl od Vaila nahoře ve 4. patře. Vail s plánem souhlasil, ale nejprve se museli nějak dostat z cely.

21. 8. – James Earl Grey: Mistr útěků


Naposled zamíříme do nápravného zařízení Brushy Mountain v Petros v Tennessee. Věznice z roku 1896 má přezdívku konečná a je skutečným peklem. Jsou tu ti nejhorší vězni – vrazi, pedofilové atd. Na dvoře věznice nikdy není bezpečno. Na doživotí tu byl i James Earl Grey, který se přiznal k vraždě Martina Luthera Kinga 4. dubna 1968. V nedávné minulosti už z jiného vězení pláchl, dostal se ven v pekařském voze, zakrytý chlebem. Unikal 50 týdnů, po vraždě Kinga pak utíkal 9 týdnů. Dopaden byl v Londýně 8. června 1968. Byl bedlivě střežen, protože bylo jasné, že pokud dostane příležitost, pláchne. Jak dopadne poslední únik mistra útěků?

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !