Hořčík – co to vlastně je
Kolik magnezia potřebujeme
Je zajímavé, že hořčík najdeme v zemské kůře a v mořské vodě, stejně tak jako v mnohých buňkách našeho těla. Průměrná doporučená denní dávka pro optimální fungování organismu, kterou potřebujeme přijmout stravou a nápoji, je zhruba 375 mg. Tato hodnota se liší u dětí, těhotných žen, těžce pracujících či seniorů. Každodenní přísun magnezia se má odvíjet od našeho zdravotního stavu a životního stylu. Jedno je jisté – většina moderní populace ho má nedostatek. Proč tomu tak je? Dnešní potraviny ho obsahují podstatně méně, než tomu bylo kdysi.
Jak zjistíme jeho nedostatek
• únava a slabost,
• pohotovost ke křečím svalů,
• nevolnost až zvracení,
• ztráta chuti k jídlu.
Pokud nedostatek hořčíku přetrvává, klinický stav se zhoršuje a nastává:
• necitlivost a brnění končetin,
• abnormální srdeční rytmus,
• častý výskyt křečí.
Dlouhodobě nízká hladina potom může ovlivnit vznik chronických onemocnění, například:
• srdečních chorob,
• cukrovky 2. typu,
• osteoporózy,
• vysokého krevního tlaku.
Velmi obezřetní bychom měli být také tehdy, pokud často konzumujeme alkohol, trápí nás nemoci ledvin, užíváme pravidelně léky nebo trpíme celiakií. Ale jak tedy přijít na to, že magnezia máme málo? Sledovat se a v případě potíží svůj stav zavčas řešit s lékaři, požadovat odběr krve.
Tip: Hořčík také urychlí návrat do normálu ráno po bouřlivém večírku.
Hořčík vs. vápník
Tato kombinace je známá pro svůj synergický efekt. Společně udržují silné kosti a zuby a podporují funkci svalů. Má smysl je užívat společně, je však dobré vědět, že vápník může absorpci hořčíku v našem těle zhoršovat, proto by měl být dodržován odstup alespoň 2 hodin mezi užitím preparátů obsahující hořčík nebo vápník.Čím hořčík doplňovat
Existuje jen malé riziko toxicity hořčíkem, takže se pravděpodobně nestane, že ho budeme mít přemíru. Jak ho do těla dodávat? Základem všeho je vyvážená strava, to každý ví. Vynikajícím zdrojem hořčíku je řada přirozených potravin. Konkrétně třeba dýňová semínka, černé fazole, špenát, avokádo, tmavá čokoláda, quinoa, mandle, kešu nebo mangold. Zemědělstvím vydrancovaná půda už však plodinám mnohdy nedodává dostatečnou kvalitu a obsah hořčíku. Jistotou je proto magnesium suplementovat.
Zdroj, foto: Goodie