Pestrá a vyvážená strava je základem zdravého životního stylu. Jen málokoho ale napadne, jak efektivně tělo přijímanou potravu skutečně využívá. Např. zinek má vliv na zdraví naší pleti, pevné nehty i krásné vlasy. Ideální je, pokud jej konzumujeme v kombinaci s potravinami bohatými na železo (např. maso). I tak ho ale naše tělo dokáže vstřebat jen z 20–30 %, zbytek vylučuje bez jakéhokoli využití.
Minerály obecně jsou příkladem látek, které zásadně ovlivňují funkci našeho těla a jednotlivých orgánů. Podílí se na činnosti štítné žlázy a jater, růstu tkání nebo na správném vedení nervových impulzů atd. Organismus je však, vlivem stávajícího životního stylu, způsobu našeho stravování, znečištěného prostředí apod., často nedokáže zcela vytěžit a absorbuje je jen zčásti.
Vstřebávání – umění vytěžit maximum
Při vstřebávání potřebných látek a minerálů, které strava obsahuje, dochází k prokrvení trávicího traktu a k prohřátí tkáně. Jedná se o přirozený proces, díky kterému vitaminy a minerály jednodušeji projdou střevní stěnou, dostávají se do krevního řečiště a tím do celého těla.Prohřátím se tělo snaží využít maximum látek z přijímané stravy – příkladem jsou právě potřebné minerály, jako je selen, zinek, magnézium apod. Jejich vstřebávání dokáže až o 80 % zefektivnit organická látka BioPerine, kterou z 95 % tvoří výtažek z černého pepře piperin. Termogenní efekt zajišťuje aktivní transport potřebných látek (vitaminů a minerálů) z potravy, kterou tělu dodáváme.
Pepř – koření života
Kdo by neznal pepř (Piper nigrum), je to koření naší kuchyně. Málokdo si ale uvědomuje, že nás dokáže podpořit i zdravotně, už pro naše předky byl nepostradatelnou součástí řady léčebných metod. Za štiplavou chutí pepře stojí látka piperin, právě ona tvoří výraznou chuť koření užívaného po celém světě. Ve skutečnosti se jedná o látku extrahovanou ze sušených bobulí pepřovníku. Přidáním drcené či mleté formy pepře získává jídlo ostřejší chuť, ve větším množství pak dokáže podpořit trávení a díky termogenezi (prohřátí) prokrvit nejen zažívací trakt, což může mít pozitivní vliv na naše zdraví.Jen přijímat nestačí, je potřeba vstřebávat
Udržet náš jídelníček skutečně výživný a pestrý je v dnešní době často nadlidský úkol. Pokud nám chybí např. zmiňované minerály, tělo začne strádat. Nejde ale jen o jejich příjem, ale také o schopnost skutečně je vstřebat. Káva, rafinovaný cukr v nápojích a jídle, cigarety, alkohol a znečištěné prostředí, to vše negativně ovlivňuje organismus, zvyšuje nároky na příjem živin a ovlivňuje jejich absorpci v organismu. Ke snížení absorpce některých minerálů může docházet také vlivem kontraindikace s jinými chemickými látkami ať už z potravy, léků, či zmiňovaných neřestí. Stejně tak se snižuje množství živin v potravinách na úkor jejich masivnější produkce. Přirozeně toto vstřebávání můžeme podpořit zdravým životním stylem. Pokud se tělu rozhodnete dodat minerály, je chytré sáhnout po těch, které jsou obohacené o výtažek z černého pepře, který podpoří efektivní vstřebávání některých minerálů.Zdroj, foto: Bioperine