Ostrov s antickou minulostí, pohostinnými obyvateli a kulinářskými specialitami potěší všechny vaše smysly. Objevte tradiční kyperské pokrmy Marileny Joannides v pořadu Vůně kyperské kuchyně s Miroslavem Donutilem 1. díl., zvláštnosti místního medu a tkanou tvorbu nikóské umělkyně (Premiéra)
Nejprve se vydáme do zdejší ostrovní metropole – města Nikósie. Známá kuchařka Marilena Joannides, autorka několika knih o vaření, nás srdečně uvítala ve své kuchyni a bohatě pohostila. Začali jsme salátem s glistridou a skončili sladkostí samali.
Od paní Georgii jsme se v pořadu Vůně kyperské kuchyně s Miroslavem Donutilem 1. díl dozvěděli, proč je kyperský med mnohem hustší než jiné evropské medy a co všechno se dá z včelích produktů připravit. Navštívili jsme i místní nikóskou umělkyni Julii Astreu, která se už mnoho let věnuje tkaní. Pracuje se starými
tradičními tkalcovskými stavy, ale zdaleka se nesnaží jen o pouhé udržení odvěkých tradic. Ráda experimentuje s novými technikami a materiály, jež míchá s těmi po staletí zažitými.
Nejprve se vydáme do zdejší ostrovní metropole – města Nikósie. Známá kuchařka Marilena Joannides, autorka několika knih o vaření, nás srdečně uvítala ve své kuchyni a bohatě pohostila. Začali jsme salátem s glistridou a skončili sladkostí samali.
Od paní Georgii jsme se v pořadu Vůně kyperské kuchyně s Miroslavem Donutilem 1. díl dozvěděli, proč je kyperský med mnohem hustší než jiné evropské medy a co všechno se dá z včelích produktů připravit. Navštívili jsme i místní nikóskou umělkyni Julii Astreu, která se už mnoho let věnuje tkaní. Pracuje se starými
![Vůně kyperské kuchyně s Miroslavem Donutilem 1. díl Vůně kyperské kuchyně s Miroslavem Donutilem 1. díl](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/vune-kretske-kuchyne-2-4.jpg)
Vůně kyperské kuchyně s Miroslavem Donutilem 1. díl můžete sledovat 5. 9. 2018 od 21,30 hodin na ČT2!
Zdroj, foto: Česká televize