-Komerční sdělení-
Maso, vejce, tvaroh, ryby …to vše jsou na bílkoviny bohaté potraviny, které zřejmě v kuchyni běžně používáte. Ale víte, že stejně dobře si můžete pomoci kvalitní proteinovou směsí na přípravu proteinového nápoje, omelety a dalších jídel? Prozradíme vám, jaké výhody používání proteinu přináší, na co si dát pozor a s čím je nejlepší ho v kuchyni kombinovat. A abyste se mohli rovnou přesvědčit, jak je vaření s proteinovým práškem jednoduché a chutné, přidáváme náš oblíbený recept.
Co je to proteinový prášek?
Proteinový prášek se využívá k přípravě nejrůznějších proteinových nápojů a jídel a zpravidla se míchá s vodou. Setkat se můžete s proteinovými omeletami, palačinkami, pudinky či kašemi… Sportovci využívají proteiny k doplnění bílkovin po tréninku pro udržení svalové hmoty a její regeneraci. Ale protein není prospěšný zdaleka jen pro sportovce. Díky proteinovým nápojům a jídlům můžete snadno zahnat hlad a doplnit svůj jídelníček, nebo začít úspěšně hubnout. Hubnutí pomocí proteinové diety (jinak také ketodiety) je také v poslední době jedno z nejvyhledávanějších a také velmi účinných. Jen je potřeba dodržet pravidla pečlivě sestavených dietních plánů, neuspěchat návrat k běžnému jídelníčku a nesklouznout k přemíře sacharidů.
Bez proteinů se naše tělo neobejde
Mnoho lidí nevědomky trápí své tělo nedostatkem bílkovin (proteinů) ve svém jídelníčku. “Člověk by měl denně sníst 0,8-1,3 g bílkovin na 1 kg svojí ideální hmotnosti,” říká výživová poradkyně české značky KetoDiet, Martina Dvořáková “Ukažme si to na příkladu ženy, která váží 60 kg. V ideálním případě by měla do svého těla denně dostat 50-60 g bílkovin. Ale pozor, mnozí mí klienti žijí v přesvědčení, že pokud sní během dne plátek masa, jogurt a 2 plátky sýra, mají vystaráno. Musím je vždy vyvést z omylu, protože se obvykle nedostanou ani na polovinu potřebné dávky bílkovin.” vysvětluje dále Martina Dvořáková. Abyste svou denní potřebu bílkovin pokryli, může vám pomoct právě proteinový prášek. Je lehce stravitelný a navíc navyšuje výživovou hodnotu běžných potravin. Výborný je na pečení, ale i jako ingredience do vaječných omelet nebo dezertů. Vaší fantazii se meze rozhodně nekladou.
Význam bílkovin v jídelníčku není radno podceňovat, protože jejich nedostatek může způsobit:
• ztrátu svalové hmoty,
• zpomalení metabolismu,
• zhoršení kvality vlasů, nehtů, pleti,
• únavu a nedostatek energie.
Jak správně protein používat?
Nemusíte se ničeho bát. Příjemně vás překvapí, že jídla s proteinem jsou stejně chutná, jako ta běžná a navíc vašemu tělu jedině prospějí.
Proteinem můžeme nahradit obyčejnou mouku. Ale pozor, vždy doplňujte proteinový prášek i jiným druhem mouky, například mandlovou, kokosovou, nebo špaldovou. Pokud byste mouku kompletně nahradili stejným množstvím proteinu, jídlo by bylo tuhé a ne moc dobré. Jaká jídla můžeme tedy s tímto práškem v kuchyni vykouzlit?
”Často se proteinový prášek využívá například do slaných zeleninových koláčů, cuketových nebo bramborových placek, a připravit si můžete i proteinovou zmrzlinu. K vaření a pečení je vhodný neochucený protein KetoDiet, protože ho můžete přidat jak do sladkých, tak i do slaných jídel,“ doplňuje Martina Dvořáková
Teď už všechno znáte, a můžete se vrhnout na svůj první recept s proteinem:
BORŮVKOVÉ PROTEINOVÉ MUFFINY
12 ks, 45 minutCo potřebujeme:
1 hrnek špaldové mouky
1/4 hrnku Psyllia-rozpustné vlákniny
3 vaječné bílky
1 hrnek jemného tofu nebo řeckého jogurtu
1/3 hrnku kokosového oleje
1 polévková lžíce vanilkového extraktu
3/4 hrnku KetoDiet proteinového prášku pro přípravu nápoje
2 polévkové lžíce stévie (nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla)
1 polévková lžíce skořice
2 polévkové lžíce prášku do pečiva
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 polévková lžíce citronové kúry
1 hrnek čerstvých borůvek (nebo jiných lesních plodů, které máte rádi)
Postup:
Předehřejte troubu na 170 ℃. Vložte košíčky na muffiny do plechu na pečení muffinů. Smíchejte všechny tekuté ingredience, a pak suché ingredience. Obě směsi potom dohromady dobře promíchejte. Naplňte formy na muffiny do ¾ a na každý vršek muffinu nasypte cca 8 ks borůvek a jemně je vmáčkněte dovnitř. Pečte cca 20 minut.
Muffiny vydrží v lednici i 1 až 2 týdny!
Dobrou chuť.