Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny 28. března slavíme Den učitelů28. března slavíme Den učitelů Ryby - roční horoskop na rok 2025Ryby - roční horoskop na rok 2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 15.03. 2025
Dnes má svátek Ida
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Začátek svačin (a zdravého životního stylu) v Čechách?

21. 05. 2013 | Péče o tělo
Při vyslovení slova svačina se jistě mnoho z nás vrátí myšlenkami do dětství a vzpomenete si na rána, kdy jsme do školní tašky dostávali zabalenou housku nebo chleba se sýrem a šunkou, případně kus ovoce. Svačiny jsou přitom velmi důležité – a to nejen pro rostoucí dětské tělo, ale i pro dospělé!

„Dítě by mělo jíst minimálně každé tři hodiny a stejně by tomu mělo být v ideálním případě i u dospělých,“ říká výživový kouč Martin Škába zakladatel metody AHP (Antistresový hubnoucí program).

Pokud se podíváme na problematiku udržení si hmotnosti, tak většina obézních jsou ti, kteří jedí méně než třikrát denně, největší spotřebu jídla mají večer nebo mají velké intervaly mezi jídly. Velikost porcí díky hladu jsou pak obrovské. A civilizační choroby jako je diabetes, metabolický syndrom, infarkty, mozkové mrtvice, rakovina se šíří světem rychlostí blesku. Proto většina studií zaměřených na prevenci civilizačních chorob propaguje pravidelnost jídla v menších porcích. Měli bychom nejlépe konzumovat ke každému jídlu zeleninu, nejíst sladké, nepít slazené nápoje, snížit příjem masa a tučných mléčných výrobků.

Zdravý životní styl„Statistiky evropského projektu FOOD přitom mluví jasně: pouze padesát procent lidí v pracovní době obědvá, což je alarmující. A pokud tak málo lidí obědvá, kolik asi svačí? Jen pět procent lidí se stravuje každé tři hodiny, a to je opravdu velmi málo,“ upřesňuje Martin Škába.

Studie Snacking habits (svačinové zvyky) americké společnosti NDP group z minulého roku ukazuje, že lidé, kteří jsou často obézní a nemocní svačí o 29 % méně než průměrný Američan. Ti co jsou zdraví a aplikují ve svém životě zdravý životní styl svačí o 36 % více než průměrný Američan.

Zklamání ze svačinových kuchařek

„Když jsem se začal zabývat problematikou zdravých a rychlých svačin hlavně pro dospělé, koupil jsem si několik knih, které ve svém názvu nesly slovo svačiny. Bohužel jsem byl dost zklamaný. Obsahovaly samé recepty, které jsou velmi náročné na přípravu, ale také tam chybělo mnoho velmi zdravých surovin. Nikde jsem nenalezl třeba tempeh, kozí mléko, kozí sýr, kukuřičné nebo rýžové chlebíky, vaječný sýr, ořechy, hořkou čokoládu...,“ upozorňuje Martin Škába.

Svačiny jsou fajn, ale kdo má čas na složité přípravy. Tuto větu slýchal od svých klientů Martin Škába pravidelně. Lidé, kteří se v našem uspěchaném světě snaží jíst pravidelně, často využijí nabídky rychlých občerstvení, benzínových pump nebo pouličních obchodů. Bohužel nabídky v těchto obchodech nemají nic společného se zdravou a vyváženou stravou. Jsou to potraviny bohaté na tučné mléčné výrobky, uzeniny, mnoho tuků a bílého pečiva.

„Díky těmto složkám stravy patří Česká republika na první místa v žebříčku výskytu rakoviny tlustého střeva a infarktů. U mužů to je hned po rakovině plic a u žen hned po rakovině prsu,
“ varuje Martin Škába.

Mezi další smutná fakta patří to, že podíl spotřebované celozrnné mouky jsou pouze 2 % z celkového objemu spotřeby. Kvůli tomu, že Češi konzumují tolik výrobků z bílé mouky (pečivo, sladkosti, koláče apod.), je výskyt celiakie (střevní onemocnění spojené s alergií na lepek) také na vzestupu.
 

Zdravý životní stylRychlé a zdravé svačiny

Rychlá svačina je ta, kterou si podle výživového kauče člověk zvládne připravit do dvou minut. Pro inspiraci uvádíme několik kombinací, které mají společné to, že jsou zdravé, vyvážené, chutné a rychlé na přípravu:

Rýžové chlebíky, Uzený Tempeh, Pomazánkový kozí sýr, Konopné semínko, Para ořechy, Mandle, Zelenina

Žitný celozrnný knackebrot, Uzené tofu, Fazolová pomazánka, Dýňové semínko, Para ořechy, Mandle, Zelenina

Amarantové chlebíky, Provensálská pomazánka, Vaječný sýr Šmakoun, Mandle, Kešu, Para ořechy, Zelenina

Zdroj, foto: Škába.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To, co si děti koupí, bohužel neovlivníš :/ Ale na druhou stranu, pokud se stravují doma dobře a řeknou si o zeleninu, to je myslím super Smajlík
Rodinná kultura je základ toho, jak se bude dítě stravovat v dospělosti
Obrázek uživatelky
profil
já dávám dceři každý den svačiny z domova na zabalené housce s máslem a šunkou nevidím nic špatného. Dostává k tomu okurku nebo rajče, pak jí na obměnu dávám chleba se žervé, občas s nugetou, k tomu jablko.
Každý den taky dostává vodu s trochou šťávy a je spokojená.
Obrázek uživatelky
profil
U nás doma se denně snídá, se synem (15let) máme dohodu, že 1-2x týdně mu dám peníze na svačinu z bufetu ve škole, zbytek týdne mu chystám svačinky sama (není to pokaždé úplně zdravé, ale dávám mu s sebou na jeho přání do malé dózy i nakrájené rajče, okurek, mrkev, ledový salát atd.)Kozí sýr ani šmakouna do něj teda nedostanu, ale pořád si říkám, že lepší dva slunečnicové rohlíky s kuřecí šunkou, než bageta s majonézou z rychlého občerstvení. nechápu ty, kteří tvrdí, že na chystání svačin dětem nemají čas-já kvůli tomu vstávám o 15 minut dřív a nepřijde mi to jako něco nenormálního. Ti, co vstávají ve čtyři ráno, můžou svačinku nachystat večer, ne?!
Obrázek uživatelky
profil
Dejte dětem peníze na svačinu a oni si koupí ve stánku hranolky,brambůrky a jiné svinstva na přepáleném tuku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles